Danske Bank skal bruke høsten til å rydde opp

Banken må fortsatt lukke et avvik på hvitvaskingsområdet og i tillegg rydde opp i at rundt 190.000 kunder har fått for høye renter på purregebyrer og i noen tilfeller også for høye gebyrer.
For Trond F. Mellingsæter og Danske Bank gjenstår det fortsatt en del i arbeidet mot hvitvasking og kriminalitet, i tillegg har banken trukket for mye penger fra flere kunder. | Foto: Danske Bank
For Trond F. Mellingsæter og Danske Bank gjenstår det fortsatt en del i arbeidet mot hvitvasking og kriminalitet, i tillegg har banken trukket for mye penger fra flere kunder. | Foto: Danske Bank

Danske Bank i Norge har tatt for høye renter på purregebyrer og i enkelte tilfeller også for høye purregebyrer.

Ifølge banken skyldes dette en feil i et it-system, og Trond F. Mellingsæter, administrerende direktør i Danske Bank Norge, sier til DN at bankens nye ledelse tar et «dypdykk» i alle it-systemer og vil være åpne om feil som er funnet.

– Nå rydder vi opp, sier Mellingsæter til avisen.

Ifølge ham vil de berørte kundene få tilbakebetalt innen utgangen av året.

Danske Bank Norge har fått kritikk fra Finanstilsynet fordi banken ikke har fulgt regelverket for hvitvasking. Dette har ført til at banken siden i fjor høst har betalt dagbøter til tilsynet for manglende etterlevelse av antihvitvaskingsreglene.

Bøtene har etter hvert nådd rundt fire millioner kroner. Lenge var bøtene på 20.000 kroner dagen, mens det har falt til 10.000 kroner dagen fra juni i år etter at feil er rettet opp, skriver DN.

– Status er at vi har lukket 35 av 35 saker på én liste, og vi har lukket tre av fire ordrer (mer alvorlige forhold, DN.anm.). Der forventer vi at den siste lukkes til høsten, sier Mellingsæter til avisen.

Det siste punktet gjelder kravet om systemer som avdekker politisk eksponerte personer.

– Det krever en it-utvikling internt i banken, og betydelig manuell jobb hos oss og hos en del av våre bedriftskunder. Arbeidet med identifisering av personer ble jobbet mye med gjennom våren, og nå gjenstår det å få lukket siste punkt, sier kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen til DN.

Danske Bank svarer på krass kritikk fra Finanstilsynet: – Hvitvasking står øverst på min agenda

Danske Bank har økt innsatsen i antihvitvaskingsarbeidet for å etterkomme norske krav 

Færre ansatte er en av faktorene til Danske Banks resultat – til høsten innføres det permanent rotasjon på hjemmekontor

Fall i renteinntektene for Danske Bank Norge

Danske Bank: – Vi må bryte ned interne siloer

Eksperter hardt ut mot Danske Bank: – Dette er veldig alvorlig for banken  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også