Danske Bank er den eneste norske banken som betaler daglige bøter til Finanstilsynet

Danske Bank er nå den eneste norske banken som må betale løpende dagbøter, etter at Finanstilsynet avdekket alvorlige brudd på hvitvaskingsloven.
Stian Arnesen er kommunikasjonsdirektør i Danske Bank. | Foto: Danske Bank
Stian Arnesen er kommunikasjonsdirektør i Danske Bank. | Foto: Danske Bank

Danske Bank siden september i fjor betalt dagbøter for brudd på norsk hvitvaskingsregelverk. Først nylig ble den ene boten frafalt, skriver DN.

Først betalte banken 20.000 kroner om dagen, mens det nå er beløpet på 10.000 kroner dagen. Det totale beløpet Danske Bank må betale til norske myndigheter er per torsdag 24. juni på 3,7 millioner kroner, skriver avisen.

Lovbruddene som Finanstilsynet har reagert på med vedtak om dagbøter gjelder tre forhold; ikke god nok risikoklassifisering av kundene, ikke god nok behandling av politisk eksponerte personer og deres nære krets, ikke god nok kontroll med transaksjoner.

Danske Bank rettet ett av de tre punktene etter fristen i fjor høst, og rettet ett punkt til innen første 1. juni i år.

– Det gjenstår én løpende tvangsmulkt, knyttet til identifisering og gjennomføring av forsterkede kundetiltak mot politisk eksponerte personer, skriver avdelingsdirektør for bank- og forsikringstilsyn Ann Viljugren i en epost til DN.

Til avisen opplyser hun at dette er den lengste perioden det er tilkjent dagbøter for, i forbindelse med manglende etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Det var i 2009 tilsynet fikk myndighet til å utstede dagbøter for slike brudd.

– Etter inspeksjonen har vi forsterket vårt oppsett og vår gjennomføringskraft. Totalt har flere hundre årsverk vært fulltidsallokert gjennom de siste 18 månedene for å bidra på dette området. Dette gjør også at vi er fornøyde med å ta med oss Finanstilsynets beslutning om å lukke det ene pålegget inn i sommeren, skriver kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen i Danske Bank til DN.

Danske Bank svarer på krass kritikk fra Finanstilsynet: – Hvitvasking står øverst på min agenda

Danske Bank kritiseres for manglende hvitvaskingsrutiner 

Danske Bank i Norge betaler dagbøter til Finanstilsynet

Danske Bank har økt innsatsen i antihvitvaskingsarbeidet for å etterkomme norske krav

Eksperter hardt ut mot Danske Bank: – Dette er veldig alvorlig for banken  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også