FinansWatch

Eksperter hardt ut mot Danske Bank: – Dette er veldig alvorlig for banken

Danske og norske eksperter mener Danske Banks manglende risikovurderinger og rutiner rundt terrorfinansiering og hvitvasking er svært alvorlig.

Trond Mellingsæter er sjef for den norske delen av Danske Bank | Foto: Danske Bank

En ny tilsynsrapport fra Finanstilsynet retter skarp kritikk mot Danske Bank og mener banken ikke har gjort nok for å rette seg etter hvitvasklingsloven.

Nå går eksperter hardt ut mot Danske Banks manglende praksis rundt hvitvasking og terrorfinansiering. En av dem er den danske advokaten Jakob Bernhoft som mener manglende risikovurderinger er svært alvorlig.

– Det ser ut til at de har hentet et oppsett fra Danmark og brukt det i Norge – og det kan man bare ikke gjøre. Man må gjøre egne risikovurderinger for de norske kundene, for bedriftene og privatpersonene. Egne risikovurderinger er virkelig helt grunnleggende for hele systemet. Derfor mener jeg dette er veldig alvorlig for banken, sier Bernhoft til Dagens Næringsliv.

– På bakgrunn av Danske Banks historie, med de enorme problemene de har hatt i Estland, er jeg overrasket over at de har disse problemene i Norge nå, fortsetter han.

Hvitvaskekspert Jon Petter Rui ved Universitetet i Tromsø mener Finanstilsynet har avdekket feil som åpner for kriminelle kunder.

– Hvis det Finanstilsynet beskriver legges til grunn, at de ikke har på plass ordentlige risikovurderinger og rutiner, er det klart at det er stor risiko for at banken kan bli misbrukt til hvitvasking og terrorfinansiering, sier han, og legger til at det er snakk om kriminelle med store ressurser, sier Rui.

– Da vil det være noen som står klare til å utnytte, dette vet vi jo at kriminelle er oppmerksomme på. Det er klart at hvis man har ressurser tilgjengelig kan man avdekke sånne ting, og bruke det til å hvitvaske penger, fortsetter Rui.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch