KLP utelukker amerikansk anleggsgigant

KLP og KLP-fondene utelukker det amerikanske selskapet på grunn av fare for å bidra til brudd på menneskerettighetene og folkeretten på Vestbredden og Gaza.
UTELUKKER CATERPILLAR: Leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, Kiran Aziz.
UTELUKKER CATERPILLAR: Leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, Kiran Aziz.

– Caterpillar har i lenger tid levert bulldosere og annet utstyr som har blitt brukt til å rive palestinske hus og infrastruktur for å rydde plass til israelske bosettinger. I tillegg foreligger det anklager mot selskapet om at utstyr levert av dem er brukt i krigføringen i Gaza etter 7. oktober i fjor.

Det sier leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, Kiran Aziz, i en pressemelding.

– Ettersom selskapet i lys av den pågående situasjonen ikke kan forvisse oss om at de foretar seg noe, velger vi å utelukke selskapet.

KLP og KLP-fondene eide aksjer og obligasjoner for 728 millioner kroner i Caterpillar frem til 17. juni.

Livsforsikringsselskapet har over flere måneder hatt dialog med selskapet om risikoen for at de bidrar til brudd på menneskerettigheter og folkeretten. Ved generalforsamlingene i 2022 og 2023 stemte KLP blant annet for at selskapet måtte rapportere på risikoer knyttet til virksomheter i konfliktområder, noe de ikke har gjort.

«Dette har også pågått over lang tid og i en stadig forverret situasjon, uten at selskapet kan forvisse at de har gjort skjerpede aktsomhetsvurderinger eller reelle endringer», skriver KLP.

– Selv om Caterpillar har vist seg villig til å gå i dialog med KLP, ga svarene liten troverdighet på at de har iverksatt gode tiltak for å redusere risikoen for medvirkning til brudd på menneskerettigheter i krig- og konfliktsituasjoner, samt folkeretten, sier Aziz.

Caterpillar-aksjen har hatt en sterkt år på Wall Street, der aksjen er opp nær 40 prosent de siste tolv månedene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også