Perx må endre forretningsmodellen - får ikke tilby lån til private

Fra nyttår vil ikke Perx kunne formidle lån til private kunder.
Daglig leder i Perx, Lars Hafstad sier at Perx kommer til å klare å omstille seg godt. | Foto: Thomas Rasmus Skaug
Daglig leder i Perx, Lars Hafstad sier at Perx kommer til å klare å omstille seg godt. | Foto: Thomas Rasmus Skaug
av TEST TEST

Perx er et låneformidlingsselskap som formidler lån mellom private investorer og norske bedrifter og privatpersoner, gjennom folkefinansiering. 

Daglig leder i Perx, Lars Hafstad fortalte til Finanswatch i november at «de fleste kundene er privatpersoner som av forskjellige årsaker faller utenfor de etablerte bankenes algoritmer, og at det i mange tilfeller dreier seg om refinansiering av svært dyr gjeld.»

De har til nå vært registrert som låneformidler hos Finanstilsynet. Som en konsekvens av dette har de ikke vært omfattet av utlånsforskriften. 

Lån med sikkerhet i bolig

Ny lov om låneformidling trer i kraft fra 1. juli og det vil fra 31. desember bli forbudt å videreformidle lån til forbrukere med pant i bolig gjennom folkefinanseringsplattformer. Det er en slik type låneformidling Perx har utført de siste årene. 

– Det er synd for forbrukerne, fordi vi ser mange har brukt oss som et alternativ til den tradisjonelle banken. For eksempel hvis man ikke helt får til mellomfinansieringen i banken. Disse vil miste den muligheten til årsskiftet. Fra et forbrukerperspektiv syns jeg det er beklagelig, sier Hafstad til Dagens Næringsliv

Den daglige lederen sier videre at dette vil ha liten betydning for virksomheten fra et forretningsmessig perspektiv. Perx skal tilby lån til næringsaktører i stedet.

– Grunnen til at omstillingen vil gå helt fint er at vi ser en betydelig, og økende, etterspørsel etter lån fra næringsaktører. Juristenes vurdering er at dette markedet vil vi fortsatt kunne tilby lån til. Långivere hos oss vil altså fortsatt kunne møte låntagere som tilbyr sikkerhet med pant i eiendom, sier Hafstad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også