Stortinget ber regjeringen sette økning av kapitalkravet på pause til 2025

Flertallet i finanskomitéen vil vente på varslede EU-reguleringer. 

Da Stortinget skulle behandle finansmarkedsmeldinga mandag 12. juni skal flere partigrupper ha sendt en tydelig beskjed til regjeringene om at kravene til bankenes risikobuffere ikke treffer riktig. 

Stortingsrepresentant Kjerstin Funderud sier til Nationen at det er et viktig prinsipp at lik risiko skal være likt regulert. 

I dag er det forskjell på kravene til risikokapital som stilles til de største bankene og de mindre bankene. De mindre bankene er underlagt standardmetoden (SMB) for å beregne kapitalkrav, mens de større bankene kan bruke intern ratingbasert metode (IRB). I praksis vil det si at de mindre bankene må stille mer risikokapital bak hver krone de låner ut, enn de store. Det betyr at de store bankene har lavere kostnader knyttet til utlån enn de små. 

- Forskjellen i kapitalkrav til små og store banker har økt de siste tiårene uten at risikoen har endret seg. Når risiko blir priset ulikt, kan store banker som driver litt annerledes, kjøpe opp små lokalbanker og raskt ta ut store utbytter, sier Funderud til Nationen. 

Sammen med et flertall i finanskomitéen ber Funderud regjeringen om å vente med å innføre skjerpingen av kapitalkravet til SMB-bankene som først ble varslet av Finansdepartementet i 2019. Skjerpingen vil gi SMB-bankene en økning i systemrisikobufferkravet fra 4 til 4,5 prosent. Økningen har allerede blitt utsatt flere ganger. Nå vil flertallet i komitéen vente til EU har kommet med de varslede regelendringene for kapitaldekningskravene i 2025. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også