Perx folkefinans i sterk vekst: Nå ønsker Finanstilsynet å forby virksomheten

Finanstilsynet mener at formidling av lån til forbrukere gjennom folkefinansieringsplattformer ikke lenger skal være tillatt. – Tilsynets forslag er firkantet og forhastet, mener Lars Hafstad i Perx. 
Lars Hafstad, daglig leder i Perx folkefinans, mener lånene deres har en naturlig plass i markedet et sted mellom forbrukslån og boliglån. | Foto: Thomas Rasmus Skaug
Lars Hafstad, daglig leder i Perx folkefinans, mener lånene deres har en naturlig plass i markedet et sted mellom forbrukslån og boliglån. | Foto: Thomas Rasmus Skaug
av SYNNØVE PRYTZ BERSET

Folkefinansiering har vokst kraftig i Norge de siste årene, skriver DN. De mest vanlige formene er at selskap bruker en plattform for å få mer egenkapital gjennom å låne penger eller å utstede nye aksjer. 

Perx folkefinans skiller seg fra de andre plattformene ved at de tilbyr privatpersoner å låne penger. Ifølge daglig leder Lars Hafstad opplever de en voldsom vekst. I fjor koblet de sammen lån for 128,5 millioner kroner. Allerede fem måneder ut i 2023 nærmer de seg fjorårets rekord.

Men nå kan folkefinansierte utlån til privatpersoner, om Finanstilsynet får det som de vil, bli forbudt. 1. juli trer en ny lov om låneformidling i kraft. Finanstilsynet har foreslått en ny forskrift til denne loven. I forskriften, som har vært på høring og behandles nå, heter det at «formidling av lån til forbrukere gjennom folkefinansieringsplattformer ikke lenger vil være tillatt». Finanstilsynet foreslo et lignende forbud i 2018, begrunnelsen da var hensynet til forbrukervern. 

Hafstad i Perx Folkefinans er uenig i Finanstilsynets tolkning av loven.

– Finanstilsynets forslag er firkantet og forhastet, og det vil tvinge mange låntagere over i et uregulert marked med langt dårligere betingelser enn i det regulerte markedet. Som en konstruktiv løsning som sikrer at det strammes inn slik at långivere får større sikkerhet for sine utlån, foreslår vi i stedet at det stilles krav at det kun er tillatt å yte folkefinansierte lån til privatpersoner som kan stille sikkerhet med pant i eiendom, sier Hafstad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også