Kritisk til Sparebank 1 SMN sitt ønske om lukkede dører under rettsak mot svindeltiltalt

– Jeg har protestert så mye jeg kan mot at deler av saken skal gå for lukkede dører. Hvis banken har tabbet seg ut, fortjener offentligheten å få vite hvordan og hvorfor. 
Foto: Ole Martin Wold/NTB
Foto: Ole Martin Wold/NTB

Under rettsaken mot mannen i 20-årene som er tiltalt for bedrageri av nesten 75 millioner kroner, ble det nylig kjent at Sparebank 1 SMN ønsket at saken skulle gå for lukkede dører.

Det kom frem at banken ønsket dette på grunnlag av at de ikke ønsket offentliggjøring av bankens fremgangsmetoder i arbeidet mot hvitvasking. 

I kjennelsen fra retten ble det skrevet at det er «svært tvilsomt om de forhold som banken fremholder som «sårbare» i det hele tatt vil få noen sentral plass i denne saken. Retten ser på det som mulig at noen av spørsmålene til de aktuelle vitnene fra banken vil «utfordre grenser for disse taushetsløfter», men at det er tvilsomt om saken vil kreve «inngående gjennomgang av taushetsbelagt informasjon». 

Forsvareren til den tiltalte mannen, Christian Wiig, stiller seg svært kritisk til hvorfor banken ønsker dette, og mener det handler om at de ikke ønsker at offentligheten skal få innsyn i hvorvidt banken har gjort slett arbeid, ifølge E24

– Jeg har protestert så mye jeg kan mot at deler av saken skal gå for lukkede dører. Hvis banken har tabbet seg ut, fortjener offentligheten å få vite hvordan og hvorfor, sier Wiig. 

Wiig sier også at den tiltalte hadde et håp om å bli oppdaget, men at det kan virke som at banken sitt eget system, som burde oppdaget svindelen, ikke fungerte optimalt. 

– Det overordnede spørsmålet i denne saken er hvordan en vikar i 20-årene, med en treårig bachelor i økonomi, gjentatte ganger kunne underslå banken for store summer, uten å bli stoppet, sier Wiig til E24.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også