Sparebank 1 SMN ba om delvis lukkede dører i svindelsak

Mente det var behov for hemmelighold av hensyn til sikkerhet og oppfølging av anti-hvitvasking. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB

I en kjennelse fra Trøndelag tingrett kommer det frem at banken ba retten om delvis lukkede dører i saken mot den svindeltiltalte mannen i 20-årene som er tiltalt for svindel av 74,8 millioner kroner, skriver Adresseavisen

Det var vitner fra banken som hadde begjært lukkede dører under store deler av rettssaken, deriblant under den tiltaltes forklaring om de transaksjonene han gjennomførte.

Unntaket var konsernsjef Jan-Frode Jansons generelle forklaring om forhold i banken. De nevnte at årsaken var behov for hemmelighold av hensyn til sikkerhet og oppfølging av anti-hvitvasking, noe som «utgjør sentrale forretningshemmeligheter», ifølge begjæringen fra bankens advokat Jan. B. Jansen. 

Nå har Trøndelag tingrett kommet frem til at rettssaken skal gå for delvis lukkede dører, men besluttet at tiltaltes forklaring skal gå for åpen rett.

«Offentlighet omkring straffesaker står imidlertid så sterkt som prinsipp i en demokratisk rettsstat at retten ikke anser at dørene kan lukkes for hovedforhandlingen uten at det foreligger en klar hjemmel for dette. For tiltaltes forklaring gjør det per i dag ikke det», står det i kjennelsen.

Ifølge kjennelsen er det også «svært tvilsomt om de forhold som banken fremholder som «sårbare» i det hele tatt vil få noen sentral plass i denne saken. Retten ser på det som mulig at noen av spørsmålene til de aktuelle vitnene fra banken vil «utfordre grenser for disse taushetsløfter», men at det er tvilsomt om saken vil kreve «inngående gjennomgang av taushetsbelagt informasjon». 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også