Norges Bank: Bedriftene tror på lavere økonomisk vekst mot vinteren

Selv om det ventes høy aktivitet i tredje kvartal, tror bedriftene i Norges Banks regionale nettverk at veksten vil avta fremover. Det styrker sjeføkonomene i troen på at rentetoppen er nådd.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Torsdag publiserte Norges Bank sin rapport Regionalt Nettverk 2023-3. Der svarer norske bedrifter på hvordan de ser på aktiviteten i økonomien fra sitt perspektiv fremover. 

Konklusjonen er at mange bedrifter tror tredje kvartal blir preget av høy aktivitet, men at det så vil avta fremover. Det er fremdeles en del sektorforskjeller, for eksempel ventes det god aktivitet i energisektoren og tjenester mot næringslivet. 

Men andre sektorer, som bygg og anlegg og varehandel, venter nedgang. Generelt venter bransjene utenom energi og tjenesteytelser lavere aktivitet fremover. 

Færre boliger

Samtidig melder også Boligprodusentenes forening at det er historisk lavt salg av nye boliger i Norge i år. Nedgangen i august måned, sammenlignet med året før var på 19 prosent. Hittil i år er nedgangen 36 prosent sammenlignet med fjoråret.

Myk landing

Makronyhetene denne uken gir flere sjeføkonomer styrket tro på at rentetoppen vil nås etter neste rentemøte. 

– Norges Banks Regional Nettverk viser at bedriftene venter lavere vekst framover og økt sysselsetting. Det peker mot en myk landing av norsk økonomi, kommenterer seniorstrateg Dane Cekov i Nordea i en melding. 

– Dagens rapport gjør oss mer sikre på at Norges Bank hever renten for siste gang neste uke, men det blir trolig ikke noen rentekutt neste år, skriver Cekov i kommentaren. 

Cekov tror ikke det vil komme noen rentekutt i 2024.

Også SR-Bank deler dette synet.

– Summen av dette er at Norges Bank kan være litt mindre bekymret for press på økonomien. Det blir nok rentehopp neste uke, men dette bekrefter igjen at neste ukes rentehopp blir den siste, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank til E24.

Han tror første rentekutt kommer i juni 2024.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også