Tidligere banksjef bekymret for rentebelastningen til Tromsøs befolkning

En tidligere banksjef er svært bekymret for at mange må gå fra hus og hjem i Tromsø neste år, slik de måtte på 1990-tallet.
Tidligere banskjef og Høyre-politiker i Tromsø, Rolleiv Lind, er bekymret for at Tromsøs befolkning går også en økonomisk mørketid i vente. | Foto: NTB, Høyre
Tidligere banskjef og Høyre-politiker i Tromsø, Rolleiv Lind, er bekymret for at Tromsøs befolkning går også en økonomisk mørketid i vente. | Foto: NTB, Høyre

Selv om mange sjeføkonomer venter at vi når rentetoppen snart, regner man også med at nivået vil holde seg på et høyt nivå en stund før rentene vil falle igjen. 

Tidligere banksjef i Nordea i Tromsø, Rolleiv Lind, synes han kjenner igjen den samfunnsøkonomiske situasjonen fra 1990-tallet, da mange i området mistet husene sine. 

– De som strever med å betale høye renteutgifter nå, de vil streve enda mer etter jul. Da vil rentenivået være mye høyere, sier Lind til E24.

Sist uke viste en undersøkelse utført av Infact for avisen iTromsø at én av syv tromsøværinger minst en gang det siste året ikke har hatt råd til boutgiftene sine. Det tilsvarer 10.000 personer. 

Den pensjonerte banksjefen betegner boligmarkedet i Tromsø som råttent. Antallet usolgte boliger er på et historisk høyt nivå i byen. Husholdningenes gjeldsbelastning og gjeldsgrad er også mye høyere nå enn på 1990-tallet og i 2008, da mange også hadde økonomiske problemer. 

I tillegg betaler Tromsøs innbyggere nå eiendomsskatt.

– Neste gang det blir en ny taksering av eiendommer i Tromsø, så risikerer vi få en skummel situasjon fordi boligenes verdi har økt. Det er som en tidsinnstilt bombe, sier Lind.

Inkassoselskapet Kredinor sier til iTromsø at de også ser en negativ utvikling i byen. Antallet inkassosaker har økt med 20 prosent det siste året. Størst økning er det i aldersgruppen 18 til 25. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også