BN Bank: Hvis hele bransjen strammer inn nå kan boligmarkedet stoppe opp

Direktør for personmarkedet i BN Bank, Endre Jo Reite, er bekymret for at bankene skal gjøre «som vi pleier» og trekke proppen ut av boligmarkedet. 
Direktør for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite, er bekymret for at bankene vil stanse sin egen vekst ved å være for forsiktige med mellomfinansiering. | Foto: Geir Mogen
Direktør for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite, er bekymret for at bankene vil stanse sin egen vekst ved å være for forsiktige med mellomfinansiering. | Foto: Geir Mogen

I et leserinnlegg publisert i Dagens Næringsliv skriver direktør for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite, at «Det er nå bankene pleier å rote det til».

Med det sikter han til at risikovurderingene bankene gjør når det samfunnsøkonomiske klimaet er slik det er nå peker mot en innstramming av mellomfinansiering. Faren for at flere ikke får den prisen de forventer av boliger de selger skaper usikkerhet og økt risiko i forkant av boligkjøp.

«Kombinert med økte renter kan et boligbytte som ikke går som planlagt, ende med en vanskelig situasjon for kunden», skriver Reite.

Han påpeker deretter at det er rimelig at bankene får følge sin egen kredittpraksis og at det er naturlig med noe innstramming av mellomfinansiering. 

«Problemet kommer først når alle bankene gjør det samme, og det er dessverre det vi i banknæringen pleier å gjøre», skriver Reite.

Han mener dagens usikkerhet rundt boligmarkede, som er høyere enn vanlig, gjør at bankene begrenser muligheten til å kjøpe før man selger, og da vil markedet stoppe opp, ifølge Reite.

De som ikke velger å selge bolig, men må selge bolig, kan dermed havne i en situasjon hvor de må selge til unaturlig lav pris, som igjen fører til et statistisk boligprisfall skapt av bankene selv.

Han oppfordrer bankene til å ikke stramme inn sjablonmessig, men ta sjansen på de prosjektene som ikke har høyest risiko, slik at det fortsatt vil være mulig å kjøpe før man selger. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også