SSB venter rekordhøyt rentetrykk for personkundene

Byrået venter at mange nordmenn med mye gjeld vil få problemer fremover.
Sjeføkonom og forsker i SSB, Thomas von Brasch. | Foto: Emilie Holtet/NTB
Sjeføkonom og forsker i SSB, Thomas von Brasch. | Foto: Emilie Holtet/NTB

Selv om mange sjeføkonomer venter at rentetoppen nå nærmer seg, venter man også at renten vil ligge høyt et års tid fremover.

– Vi venter at renten skal videre opp. Rentebelastningen vil bli høy og vi må tilbake til begynnelsen av 1990-tallet for å se tilsvarende. Dette vil legge en demper på den økonomiske aktiviteten, i form av lav konsumvekst og et markant fall i realboligprisene, sier forsker Thomas von Brasch i SSB til DN.

SSB anslår at husholdningene vil bruke 9,5 prosent av inntekten sin til renter dersom utlånsrentene går videre opp. Det er det høyeste nivået siden 1990-tallet, ifølge SSB. 

En slik situasjon vil for alvor dempe aktiviteten i økonomien, tror sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

– Mange sparte mye i perioden med lavere rente, og flere har fått verdiøkning både boligen og på aksjer. Inntrykket mitt er at mange har brukt opp sparingen, men det er usikkerhet om fremtiden som gjør at folk roer ned forbruket sitt, sier Holvik til DN.

Den anslåtte rentetoppen er nå vesentlig høyere enn SSBs anslag for ett år siden. Da trodde de toppen ville nås på 2,75 prosent, mens anslaget når er på 4,25 prosent. 

– Vi har gjennom det siste året blitt kontinuerlig overrasket over nye forstyrrelser, som har trukket oss i en retning. Gjennom 2023 har kronekursen svekket seg og bidratt til at inflasjonspresset er blitt høyere og høyere, og gitt behov for en høyere og høyere rentetopp, sier von Brasch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også