SSB: Økte renter gir lavere gjeldsopptak

Avtakende gjeldsvekst og fortsatt positive nettofinansinvesteringer preger utviklingen i husholdningenes finansregnskap.
Figuren viser nettofinansinvesteringer, finansielle inverteringer og nettogjeldsopptak i husholdningene. Firekvartalssummer i milliarder kroner. | Foto: Statistisk sentralbyrå
Figuren viser nettofinansinvesteringer, finansielle inverteringer og nettogjeldsopptak i husholdningene. Firekvartalssummer i milliarder kroner. | Foto: Statistisk sentralbyrå

Ifølge en rapport fra SSB for husholdningenes finansregnskap økte nettofinansinvesteringer med 21 milliarder kroner til 49 milliarder kroner i 4-kvartalsperionden til og med 2. kvartal 2023. 

Renteoppgangen siden 2021 har gradvis dempet gjeldstransaksjonene og i den siste 4-kvartalsperioden økte gjelda med kun 136 milliarder kroner. Husholdningenes renteutgifter økte med hele 85 prosent i 2. kvartal 2023 sammenlignet med samme periode året før. Gjeldsveksten i 2. kvartal 2023 var på kun 3,0 prosent, som er det laveste nivået siden 3. kvartal 1995, fremgår det av rapporten. 

Etter at finansinvesteringene nådde en topp i 2021, med hele 380 milliarder kroner, falt investeringene til 199 milliarder kroner i løpet av det påfølgende året. De finansielle investeringene har falt videre og er beregnet til 184 milliarder kroner i den siste 4-kvartalsperioden.

«Utviklingen i 2. kvartal 2023 viser at husholdningene fortsatt plasserer en del penger i andre innskudd. Summert over de siste fire kvartalene økte andre innskudd med 78 milliarder kroner, mens transaksjonsinnskuddene gikk ned med 39 milliarder. I den siste 4-kvartalsperioden økte dermed husholdningene sine totale bankinnskudd med 40 milliarder kroner,» skriver SSB i rapporten. 

I 2022 er husholdningenes nettofinansinvesteringer i finansregnskapet revidert ned med 29 milliarder kroner siden forrige publisering. Ifølge SSB kan mesteparten av revisjonen forklares av transaksjonene i forsikringstekniske reserver som ble nedjustert med 24 milliarder kroner. 

«Årsaken til denne revisjonen er innarbeidelse av nylig publiserte årstall fra regnskapsstatistikk for pensjonskassene og livsforsikringsselskapene. Finansregnskapet i 2022 må fortsatt vurderes som foreløpig og revisjoner kan forekomme», skriver SSB. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også