SSB: Lav sparing i 2. kvartal

Husholdningene sparte mindre i andre kvartal, viser statistikk fra Statistisk sentralbyrå. 
Figuren viser husholdningenes disponible inntekt og sparerate, justert for sesongvariasjon. | Foto: SSB
Figuren viser husholdningenes disponible inntekt og sparerate, justert for sesongvariasjon. | Foto: SSB

Den disponible inntekten til husholdningene økte 0,8 prosent i 2. kvartal, justert for normal sesong- og kalendervariasjon, viser tall fra det foreløpige inntekts- og kapitalregnskapet. 

Samtidig førte økte priser og en normalisering av bilkjøpene til økte konsumutgifter. Dermed falt sparingen sammenlignet med forrige kvartal. 

– Sparingen i husholdningene har falt mye det siste året, og har den siste tiden vært lavere enn på lenge. Inntektene i husholdningene økte i 2. kvartal, men høy prisvekst gjorde at utgiftene vokste raskere enn inntektene, sier seksjonssjef for nasjonalregnskap, Pål Sletten, i en pressemelding. 

Nasjonalinntekten for Norge gikk ned i 2. kvartal for tredje kvartal på rad, som følge av lavere petroleumspriser. 

Formuesinntektene i finansiell sektor økte nær 7 prosent i 2. kvartal, i hovedsak drevet av høyere renteinntekter. Formuesutgiftene til de finansielle foretakene økte også i 2. kvartal, men ikke like mye som formuesinntektene

Netto finansinvesteringen i utlandet er halvert sammenlignet med samme periode i fjor. Dette skyldes lavere overskudd på handelsbalansen, særlig på grunn av lavere gasspriser. Økning i Norges netto formuesinntekter trekker i motsatt retning.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også