Raser mot fripoliser med garantert rente: – Skandaløst

Pensjonsordningen med fripoliser svekker kjøpekraften til hundretusenvis av nordmenn. 
HØYERE AKSJEANDEL: Thorstein Øverland i Pensjonistforbundet forteller at aksjeandelen i porteføljen til fripolisene burde økes betraktelig.
HØYERE AKSJEANDEL: Thorstein Øverland i Pensjonistforbundet forteller at aksjeandelen i porteføljen til fripolisene burde økes betraktelig.

Dagens ordning med fripoliser skal gi en garantert avkastning på 3 prosent. Med den høye prisveksten fører dette til svekket kjøpekraft for pensjonistene. I løpet av de siste fem årene har kjøpekraften falt med 51 milliarder kroner, eller 14,9 prosent ifølge Pensjonistforbundet

Pensjonist Morten Jørstad opplever fripolis med garantert rente som et ran, og kaller ordningen for skandaløs til NRK.

– Jeg prøver å være forsiktig med så sterke ord, men jeg vil også bruke det ordet. Det er skandaløst, sier Thorstein Øverland i Pensjonistforbundet til NRK. 

Det er i dag 445 milliarder kroner plassert i 1 million slike fripoliser. 

Høyere aksjeandel

Andelen aksjer i porteføljene ligger i dag gjerne på under 10 prosent, noe som er alt for lavt sier Øverland. Pensjonistforbundet mener at man burde bevege seg mot en modell som likner på pensjonskassene sin, der aksjeandelen ligger på 40-50 prosent. 

Til NRK forteller Øverland også om et annet problem med dagens ordning, og det er at det lille overskuddet som likevel fremkommer går i et bufferfond. Hvilket fører til at midlene ikke går til kundene mens de er i live.

Fripolis med investeringsvalg

Over halvparten av alle fripoliser er låst, hvilket innebærer at de ikke kan flyttes selv om eierne ønsker det. I dag er det kun DNB som tilbyr fripolis med investeringsvalg. 

En fripolis med investeringsvalg innebærer at man da ikke lenger er lovet en garantert avkastning, men at man får muligheten til å investere i indeksfond og aksjer. Med den risiko som medfører. 

Regjeringen har nå oppnevnt en arbeidsgruppe som skal utarbeide forslag til endring av regelverket. Denne rapporten skulle egentlig være levert i mai, men er nå utsatt til over ferien. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også