Enorme pensjonstap på fripoliser

Pensjonistforbundet melder at det er snakk om 51 milliarder kroner som har gått tapt. 
PENSJONISTFORBUNDET: Leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, sier det er for lite av overskuddet som faktisk går til kundene. | Foto: Terje Pedersen / NTB
PENSJONISTFORBUNDET: Leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, sier det er for lite av overskuddet som faktisk går til kundene. | Foto: Terje Pedersen / NTB

I en pressemelding fra Pensjonistforbundet, peker de på at det for fripoliser i livselskap er snakk om 51 milliarder kroner i tapt kjøpekraft fra 2019 til 2023. Pensjonistforbundet har utarbeidet rapporten «Fakta om fripoliser 2024», hvor presenterer disse funnene. 

I Rapporten fremkommer det at det på disse årene var et verditap i fripolisene på 14,9 prosent. De peker også på at tallet hos de fire største pensjonskassene var noe lavere, og lå på 6,7 prosent.

Pensjonistforbundets leder, Jan Davidsen, sier han er sjokkert. 

– Tallene er sjokkerende, sier han. 

– Regelverket ivaretar ikke fripolisekundenes rettigheter på en god måte. Problemet er todelt: Livselskapene oppnår elendig avkastning på fripolisekapitalen. Samtidig går kun en liten andel av overskuddet til å faktisk øke kundenes pensjoner.

Davidsen peker på at det fra i år innføres et nytt regelverk som skal være til fripolisekundenes fordel, men mener at resultatet for kundene er høyst usikkert, og at den nåværende bufferkapitalen skal samles i et nytt bufferfond som skal kunne dekke mer av eventuelle tap på aksjer enn tidligere.

Han sier at det fører til at kundene bærer en større del av risikoen, samtidig som at honorarene blir høyere. 

Davidsen peker på at det må endringer til for at kundenes rettigheter ivaretas. 

– Bufferfondet er kundens penger, men etter dagens regler blir bare om lag ti prosent utbetalt i løpet av en vanlig periode som pensjonist. Resten blir stående igjen ubrukt. Nesten ingenting blir utbetalt før man fyller 80 år. Slik kan det ikke fortsette, sier Davidsen. 

– Hvis Finansdepartementet ikke vil, så må politikerne gripe inn og sørge for at kundenes rettigheter ivaretas. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også