Foreslår lønnskutt til finansledere som ikke etterlever likestillingsmål

Andelen kvinnelige ledere i finansbransjen har stått på stedet hvil i årevis, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Nå står finansaktører samlet bak et nytt initiativ som vil trekke ledere i lønn som ikke utjevner kjønnsbalansen.
Investeringsdirektør Alexandra Morris har nå lansert «Kvinner i finans charter». | Foto: SKAGEN
Investeringsdirektør Alexandra Morris har nå lansert «Kvinner i finans charter». | Foto: SKAGEN

– Jeg har hatt det så utrolig morsomt i finans i over 20 år, men det ser ikke ut til at det har kommet noen flere kvinner i løpet av disse årene. Jeg unner mine medsøstre å ha en like morsom karriere som meg, sier Alexandra Morris, finanstopp og investeringsdirektør i SKAGEN Fondene, til DN.

Morris og Turid E. Solvang fra Futureboards har lansert «Kvinner i finans charter». Ved å bli med forplikter selskapet/selskapene seg til å sette mål og rapportere årlig om utviklingen. Ledelsen kan trekkes i lønn om målene ikke blir fulgt, skriver avisen.

I Storbritannia var det Finansdepartementet som lanserte «Women in Finance charter» i 2016. Årsrapporten fra 2020 viser at drøyt 60 prosent av de 209 finansinstitusjonene som ble analysert i 2020 har opprettholdt eller økt antall kvinner i ledelsen.

– Det som skiller dette initiativet fra andre, er at dette er forpliktende. Man må sette seg konkrete mål og man må rapportere årlig, sier Solvang til DN.

Oljefondet, ABG Sundal Collier, Finansdepartementet og Norges Bank har knyttet seg til initiativet så langt. I tillegg til 13 andre aktører. Årlig vil det publiseres en rapport om hvordan utviklingen har vært. Dette vil skje på Kvinnedagen 8. mars, melder avisen.

Zakariassen i VFF: – Bransjen er fortsatt for mannsdominert

Banksjef i SpareBank 1 SMN: – Vi har veldig fokus på likelønn

Finansforbundet frykter hjemmekontor kan bli en likestillingsutfordring i bransjen 

Hanne Bjurstrøm mener bankene har en lang vei å gå i rekrutteringsarbeidet 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også