Hanne Bjurstrøm mener bankene har en lang vei å gå i rekrutteringsarbeidet

Hanne Bjurstrøm, likestillings- og diskrimineringsombud, mener deler av bransjen ikke har lyktes godt nok med å utjevne forskjellene mellom kvinner og menn i lederposisjoner.
Hanne Bjurstrøm, likestillings- og diskrimineringsombud. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Hanne Bjurstrøm, likestillings- og diskrimineringsombud. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Finansfokus viser til en undersøkelse fra tilfeldig utvalgte banker som viser at det står best til med kjønnskvotering i ledergruppen hos DNB, hvor seks av 12 i ledergruppen er kvinner.

Men flere banker har få kvinnelige ledere. Finansfokus trekker blant annet frem Sparebanken Øst, som fra 1. september vil ha én kvinne blant seks menn i ledergruppen, og at Helgeland Sparebank blant lederne på lokalkontorene kun teller en kvinne av totalt ti ledere i rådgiverdelen av banken.

Mens administrerende direktør Hanne Nordgaard presiserer til Finansfokus at det er to av seks kvinner i bankens øverste ledergruppe og at det er to av fem kvinner i ledergruppen for stab/støtte.

– Deler av bransjen har nok dessverre ikke lyktes godt nok med å utjevne forskjellene mellom kvinner og menn i lederposisjoner, og man må i mye større grad systematisere rekrutteringen, og se særlig på forfremmelse, sier Hanne Bjurstrøm, likestillings- og diskrimineringsombud, til Finansfokus.

– Vi vet jo at finansbransjen består av 50/50 menn og kvinner, og hvis det er et utgangspunkt så burde det ikke være et problem med å finne kvinnelige kandidater. Arbeidsgivere er nødt til å spørre seg om det er noe i stillingskravene som gjør at kvinnelige kandidater ikke søker seg til lederstillinger hos dem, og om de har en arbeidskultur med aksept for familieprioriteringer, sier hun og legger til.

– Man må også se på de strukturelle forholdene ved forfremmelsesprosesser på arbeidsplassen. Her kan tillitsvalgte ta en aktiv rolle sammen med sin arbeidsgiver for å foreslå nye rutiner som kan bedre likestillingssituasjonen i egen virksomhet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også