Morningstar: Det finnes flere fondsforvaltere som heter Harald enn det finnes kvinnelige forvaltere

Basert på oppføringer i Morningstars egne databaser er færre enn hver tiende fondsforvalter en kvinne. Og flere land i Europa ligger langt foran Norge.
Illustrasjonsbilde. Norge ligger langt bak i feltet når det gjelder kjønnsbalanse blant fondsforvaltere. | Foto: COLOURBOX
Illustrasjonsbilde. Norge ligger langt bak i feltet når det gjelder kjønnsbalanse blant fondsforvaltere. | Foto: COLOURBOX

Informasjonstjenesten Morningstar har gjort søk i sine databaser for å se på kjønnsfordelingen mellom fondsforvaltere i aktivt forvaltede norske fond.

Fasit for deres undersøkelser er at syv prosent av de oppførte forvalterne er kvinner, mens 93 prosent er menn. Ifølge Morningstar er det faktisk flere fondsforvaltere som heter Harald enn det finnes kvinnelige forvaltere totalt i Norge. 22 fond forvaltes av «Harald», mens 13 forvaltes av en eller flere kvinner.

– Hvis 2020 blir husket for den globale pandemien, er det også mulig vi ser tilbake på 2020 som det året hvor minoritetsrettigheter ble løftet frem. Likestilling er langt ifra et nytt tema og over flere år har vi sett mange initiativer for å utjevne spillereglene. Men som gruppe er fortsatt kvinner underrepresenterte blant fondsforvaltere, sier Ruli Viljoen, leder for Manager Selection i Morningstar i en melding.

Dette står i skarp kontrast til SHE-indeksen som ble offentliggjort denne uken. Der ligger finansbransjen totalt i forkant av resten av næringslivet.

Søkeutvalget inkluderte 325 fond som har oppført navn på forvaltere og medforvaltere. Det var 180 forvaltere totalt, hvorav 13 er kvinner. De 13 kvinnene forvalter eller er medforvaltere i 37 fond, eller 11 prosent av utvalget.

Hos de tre største fondsforvalterne i Norge, DNB, Storebrand og KLP fant Morningstar to oppførte kvinner blant de 62 oppførte forvalterne, begge hos DNB.

Norge er på ingen måte i ledelsen på dette området. En rekke andre europeiske land Morningstar opererer i har langt høyere andeler av kvinnelige forvaltere.

Slik er kvinneandelen i andre land Morningstar har undersøkt:

  • Spania: 21 prosent
  • Frankrike: 18 prosent
  • Italia: 13 prosent
  • Storbritannia: 8 prosent

Morningstar konkluderer med at fondsbransjen har en lang vei å gå, men håper pandemien kan bidra positivt.

– Hvis det er én endring som kan oppstå fra denne pandemien, er det muligheten for større aksept for mer fleksible arbeidsmetoder, hvilket kan øke mangfoldet på arbeidsplassene og potensielt føre til at vi alle blir vinnere, sier Viljoen.

Bank- og finansbransjen over snittet på EYs likestillingsindeks: – Deres bransje kan være stolte

DNB kjører interne kodekurs for å øke teknologikompetansen blant ansatte

KLPs arbeidsmiljønettverk: – Vi har 40 prosjekter som jobber med å utvikle gode tiltak og lære av hverandre

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også