Hackere truer med å spre nakenbilder fra Snapchat

Svindelen starter med at noen hacker Snapchat-kontoen til et tilfeldig offer. – Det er oftest unge menn som er rammet, sier Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring. 
SVINDELTREND: Først stjeles intime bilder før svindlerne truer med med å spre dem hvis du ikke betaler, forteller IT-sikkerhetssjef Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring. | Foto: Frende Forsikring.
SVINDELTREND: Først stjeles intime bilder før svindlerne truer med med å spre dem hvis du ikke betaler, forteller IT-sikkerhetssjef Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring. | Foto: Frende Forsikring.

Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper folk som er blitt offer for ID-tyveri og nettmisbruk, forteller at dette er en økende trend. De kontaktes av unge menn som forteller at de har blitt utsatt for kontokapring og deretter utpressing. 

– Utpressing på nett er ikke nytt, men før var det oftere bare en trussel, uten at svindlerne satt på noen bilder. Nå ser vi at det ikke bare er bløff, for de kriminelle sender deg beviset på sms, sier Jerstad i en pressemelding. 

Starter med kontokapring

It-sikkerhetssjef Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring forteller at svindelen starter med at noen hacker Snapchat-kontoen til et tilfeldig offer. 

– De bruker et program som knekker passord veldig raskt og leter gjennom innholdet i mappen som heter «My Eyes Only», sier Tron Ingebrigtsen. 

Deretter tar svindlerne kontakt med offeret via en falsk Instagram-konto, før de sender en sms med kopi av nakenbildet deres og truer med å spre bildet om vedkommende ikke betaler. 

Ingen garanti å betale

Unge mennesker er spesielt sårbare for denne svindelmetoden. Ifølge NorSIS skårer unge mennesker lavt på digital sikkerhet, og under halvparten av de unge bruker totrinnspålogging. Selv om du betaler det hackerne ber om, er det ingen garanti for at de slutter med utpressingen og lar deg være i fred, forteller Jerstad. 

– Vi har snakket med unge menn som har betalt flere ganger, men likevel blir de presset til å betale mer. Rådet er helt klart: Ikke betal, sier Jerstad, som råder svindelofre til å anmelde til politiet, dokumentere alt og ta kontakt med forsikringsselskapet deres, de kan hjelpe med oppryddingen om noen bilder først havner på nettet. 

Faktisk kan det å droppe å betale være en vei ut. 

– De kriminelle har gjerne flere operasjoner på gang samtidig. Så hvis du nekter å betale, kan det være de gir opp og går videre til neste person som betaler. Du er nok ikke den eneste de har siktet seg inn på, sier Ingebrigtsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også