Økte inntekter, men ekstremværet ødela nok et kvartal for Tryg

Fjerde kvartal endte med en combined ratio på 95,2 prosent.
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali

Etter et meget svakt resultat for Tryg i tredje kvartal, melder de nå at resultatet for fjerde kvartal 2023 var 156 millioner kroner, mot 387 millioner kroner for samme kvartal året før. Combined Ratio for fjerde kvartal var 95,2, mot 87 i samme periode i 2022. 

Norgessjef i Tryg, Espen Opedal, sier i pressemeldingen at resultatet for både året og kvartalet er sterkt preget av været. 

- Mange av våre kunder opplevde store og dramatiske skader under ekstremværene ”Hans” og ”Lillehans”, og tusenvis måtte evakuere sine hjem for kortere eller lengre tid. Tryg har vært til stede for kundene i disse tøffe tidene, og bistått med evakuering, kostnader til å bo utenfor hjemmet og reparasjon og gjenoppbygging, sier Opedal videre. Totalt registerte Tryg mer enn 2.600 skader etter de to ekstremværene, sier Opedal. 

- Ved slutten av 2023 og inngangen til 2024 ser vi at naturskadene fortsetter å prege virksomheten vår, med frost- og snøskader og senere vannskader når mildværet kommer. Jeg tror vi må være forberedt på at flere naturskader vil bli den nye normalen fremover, og en viktig oppgave både for forsikringsselskap og samfunn vil være et langt sterkere fokus på forebygging.

Fordyrende forhold

Opedal sier at det også er andre kostnader som bidrar sterkt negativt for Tryg. 

- Resultatet påvirkes også av makroøkonomiske forhold, særlig økt inflasjon og høy rente, og en svak norsk krone. - Dette gjør at våre skadekostnader stiger, fordi reparasjoner og utbedringer blir dyrere. 

Han peker videre på at de har fornyet flere store avtaler som selskapet har med sine partnerkunder. 

- Jeg er svært fornøyd med at både NITO og Norges Musikkorps Forbund har valgt å fortsette samarbeidet med Tryg. Avtalene sikrer forsikringer på svært gunstige vilkår til medlemmene i disse forbundene, samtidig som Tryg får en kundebase med oversiktlig risiko og høy lojalitet, sier Opedal. 

De har også en avtale med Nordea Liv om salg av pensjon og livsforsikring til Trygs bedriftskunder ble også fornyet, dette er et samarbeid som har pågått siden 90-tallet.

Størst på nybil

Opedal sier Tryg, og merkevaren Enter, fortsatt er overlegent størst på forsikring av nye biler til privatmarkedet i Norge, med en markedsandel på nesten 39 prosent. 

- Salget av nye biler gikk ned med 27 prosent i fjor, så volumene kan variere. Heldigvis har Tryg avtale om forsikring av nye Tesla, som hadde en salgsvekst på 20 prosent i fjor, sier han. 

Også en avtale med Møller Mobility Group ble fornyet i 2023, her er Tryg/Enter en forsikringspartner for alle Møller-konsernets bilmerker.

Buysure

Tryg inngikk en avtale med forsikringsagenturet Buysure om å levere boligkjøperforsikringer gjennom flere av landets boligmeglere, blant andre Eie og Krogsveen. 

Opedal sier at denne forsikringen skal gi kunden økt trygghet i forbindelse med boligkjøp, og forsikringen inneholder blant annet forsikring for bygning og innbo, juridisk bistand og flytteforsikring. I tillegg gir forsikringen dekning for renteutgifter dersom man ikke får solgt egen bolig ved innflytting i en ny.

- Vi har truffet godt i markedet med denne forsikringen, og det gir oss en mulighet til å opparbeide enda mer kompetanse i verdikjedesalg av forsikringer, sier han. 

Økende kundetilfredshet

Opedal peker mot Trygs egne statistikker, som viser at kundene er stadig mer tilfreds med selskapet. 

- Vi scorer godt og stigende på alle viktige parametere, og ser at kundene er fornøyd både når de blir kunde og når de kontakter selskapet på telefon og på nett, sier han. 

Tryg sier at automatisk behandling av skadesaker også gir kort behandlingstid og raskere oppgjør. Og de vil i løpet av året også ha det nye skadesystemet fra amerikanske Guidewire satt i full produksjon, noe som gir kundene godt innsyn i egne skadesaker og letter kommunikasjonen mellom Tryg og kunden. 

- Dette har uten tvil bidratt til løftet i kundetilfredshet vi har sett gjennom 2023, sier Opedal.

Rekonstruksjon

Tryg skriver at de også har vært gjennom en omfattende restrukturering av næringslivsorganisasjonen, og de to forretningsområdene som tidligere betjente bedriftskunder er nå slått sammen til ett. I prosessen har 60 ansatte sluttet i Tryg, de aller fleste med frivillige sluttpakker. 

- Det er alltid tungt å si farvel til gode kolleger, men vi er glade for at nesten alle som ble overtallige i prosessen, valgte en sluttpakke, sier Opedal. 

- Her vil jeg fremheve det gode samarbeidet med de ansattes organisasjoner, som har vært sterkt medvirkende til at denne prosessen har gått såpass smertefritt, sier Opedal videre.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også