Flest unge lurer forsikringsselskapet

En av ti mellom 18 og 29 år syns det er riktig å legge på litt ekstra, men færre knuser telefonen for å få ny. 
Med økt bærekraftsfokus blir det færre som svindler på forsikringen for å få ny mobil, ifølge Frende.
Med økt bærekraftsfokus blir det færre som svindler på forsikringen for å få ny mobil, ifølge Frende.

1 av 10 mellom 18 og 29 år synes det er greit å legge på litt ekstra eller å knuse mobilen for å få ny på forsikringen, ifølge en undersøkelse Norstat har utført på oppdrag for Frende forsikring. 

Tore Sætrum leder utrederne i Frende forsikring. Ifølge ham ser selskapet daglig saker der folk prøver å svindle til seg mer enn de har krav på. 

- At rundt 10 prosent av de yngste sier og tror dette er greit, er altfor mange, men det er dessverre ikke noe nytt for oss, sier Sætrum i en pressemelding fra Frende forsikring. 

Større bærekraftsfokus gir mindre svindel

Han reiser mye rundt på ungdoms- og videregående skoler i Norge og snakker om svindel. Han mener få unge forstår konsekvensene av å bli anmeldt og straffet for forsikringssvindel. Et større fokus på bærekraft har også ført til at unge er mindre opptatt av å ha de siste telefonmodellene. Derfor ser selskapet færre tilfeller av folk som knuser sin egen mobil for å få ny, sammenlignet med for noen år siden.

I 2022 ble det avdekket forsikringssvindel for 344 millioner kroner i Norge, fordelt på 1170 saker. Det er snaut 950 000 kroner hver eneste dag. Tallene kommer fra Finans Norge. Ifølge Frende er det trolig store mørketall med saker som aldri blir oppdaget eller bevist tilstrekkelig til at pengene kan holdes igjen. 

Utrederne som jobber med forsikring tenker som hovedregel at ti prosent av alle kravene som kommer inn er uriktige, altså svindel. Gjennomsnittspersonen som blir tatt er en mann mellom 20 og 50 år. Jo eldre vi blir, jo mindre svindler vi, viser statistikken. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også