Erstatninger til fritidsbåteiere øker

Færre båtførere påfører forsikringsselskapene kostnader enn før, men mer eller mindre dårlig sikret utstyr koster mer. 
Illustrasjonsbilde. Båtsesongen er i gang og statistikken viser at tyverier av båter og utstyr i båter øker med 27 prosent. | Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Illustrasjonsbilde. Båtsesongen er i gang og statistikken viser at tyverier av båter og utstyr i båter øker med 27 prosent. | Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende forsikring sier 15 prosent av båteierne at de har opplevd tyveri av fritidsbåt eller tyveri fra fritidsbåten sin.

– Det var færre skader på båt i fjor, men tyveriene økte med nesten 10 prosent. Tyver har stjålet fra 150 000 båter i Norge, sier fagsjef på båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen i en pressemelding.

Nå som båtsesongen starter for alvor frykter Frende at tallene kan bli enda verre. 

– Tyvene vet at det er enorme verdier de kan få tak i. Mange sikrer tingene dårlig og det utnytter tyvene de neste ukene, sier Wold Gaulen.

Erstaningsstatistikken til Finans Norge viser at det ble meldt inn 1217 tilfeller av båttyverier eller tyveri fra norske fritidsbåter i 2022. Det langt høyere tallet i undersøkelsen til Norstat og Frende har ingen tidsramme i sine spørsmål. 

Erstatningskravene i de meldte sakene var på tilsammen 70 millioner kroner. 

– Det er en økning på hele 27 prosent fra året før. Snittkostnaden for båttyverier i fjor var drøyt 57 500 kroner. Mange mister store verdier. Jeg håper folk tar grep i år så tyvene får det vanskeligere, sier Wold Gaulen.

49 prosent av tyveriene fra norske fritidsbåter er løsøre og utstyr. Motortyverier utgjør 33 prosent og tyveri av båter utgjør 16 prosent, ifølge Frendes undersøkelse. 

Frende håper flere båteiere nå lærer seg å sikre båt og utstyr slik at erstatningene begrenses i størst mulig grad. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også