Fant skjulte kryptoverdier på nesten en milliard kroner

Skatteetaten har gjennom sine kontroller av kryptoverdier funnet store beløp som ikke har blitt oppgitt i skattemeldinger. 
OPPFORDRER TIL RAPPORTERING: Marius Johansen, fagansvarlig kryptovaluta i Skatteetaten, sier innrapportering av kryptovaluta i skattemeldingen er for lav. | Foto: Skatteetaten
OPPFORDRER TIL RAPPORTERING: Marius Johansen, fagansvarlig kryptovaluta i Skatteetaten, sier innrapportering av kryptovaluta i skattemeldingen er for lav. | Foto: Skatteetaten

Kryptoplattformer har fått pålegg av Skatteetaten om å dele data om alle kundenes transaksjoner i 2022 og 2023. Kundene som ikke har oppgitt sin kryptoformue eller –inntekt er dermed i fare for skattesmell og tilleggsskatt. 

Skatteetaten anslår at det kun er 15 prosent av dem som eier kryptovaluta som oppgir dette i skattemeldingen. Skatteetaten prøver nå altså å finne de som eier krypto, og ikke oppgir det i skattemeldingen. 

– Kontroller på kryptovaluta-området de to siste årene har ført til ligningsendringer på minst 922 millioner kroner, sier Marius Johansen i Skatteetaten til Finansavisen

Det kan være vanskelig å klassifisere transaksjoner i krypto, ifølge Hanne Reese Holm, som driver et advokatfirma som spesialiserer seg på krypto og skatt, Reese Legal. 

– Mange bruker ulike kryptobørser og de handler i ulike kryptovaluta. I tillegg kan kryptovaluta overføres som gave, og det er mulig å benytte kryptovaluta som betalingsmiddel ved kjøp av varer og tjenester, sier Reese Holm. 

I tillegg må man finne kursen på kryptovalutaen på transaksjonstidspunktet. 

Det er mulig selv å gå inn å endre skattemeldingene for tre år tilbake i tid, altså nå for årene 2023, 2022 og 2021.. Det innebærer at man må betale den skatten man opprinnelig skulle ha betalt, men slipper tilleggsskatten på opptil 60 prosent hvis vilkårene er oppfylt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også