Jakten på kryptoinvestorer intensiveres

Skatteetaten skal ha bedt kryptoplattformer om å utlevere kundenes handelsdata.
PÅ JAKT: Marius Johansen, fagansvarlig for kryptovaluta i Skatteetaten. | Foto: Skatteetaten
PÅ JAKT: Marius Johansen, fagansvarlig for kryptovaluta i Skatteetaten. | Foto: Skatteetaten

Skatteetaten har flere ganger uttrykt at de tror kun et lite mindretall kryptovaluta-eiere fører det opp i skattemeldingen, slik man er pålagt til å gjøre.

I april hadde litt over 48.000 nordmenn oppgitt at de eide en form for kryptovaluta, men mørketallene er ifølge etaten store. De anslår at det kun er 15 prosent av dem som eier kryptovaluta, som fører det i skattemeldingen – altså er det kanskje over 300.000 nordmenn som har investert i krypto.

Nå har Skatteetaten intensivert jakten på kryptoinvestorene, ifølge Finansavisen. 6. juni fikk kryptoplattformene pålegg av Skatteetaten om å dele data om alle kundenes transaksjoner for årene 2022 og 2023.

Dermed risikerer tusenvis både skattesmell og tilleggsskatt.

En av kryptoplattformene, Bare Bitcoin, har klaget på pålegget fra Skatteetaten. I en melding på X opplyser de også om at Skatteetaten har bedt om at henvendelsen behandles uten at kundene får vite at dataene deres blir utlevert, noe de reagerer sterkt på.

Skatteetaten vil ikke uttale seg om brevet, og viser til taushetsplikten.

– På generelt grunnlag kan vi si at Skatteetaten arbeider bredt for å bedre etterlevelsen innen virtuelle eiendeler som kryptovaluta, både gjennom veiledning og kontroller, og vi ønsker å få tilgang til flere opplysninger om folks handler med slike verdier, sier Marius Johansen, fagansvarlig for kryptovaluta i Skatteetaten, til Finansavisen.

– Hvis du unndrar deg regelverket, uforvarende eller bevisst, løper du alltid en risiko for å bli fulgt opp, understreker han.

Til sammenligning var det kun 15.000 som rapporterte at de eide kryptovaluta i 2020.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også