– Betydelig økning i nettotegning i aksjefond i mai

Administrerende direktør i verdipapirfondenes forening (VFF), Bernt S. Zakariassen, sier det er vanskelig å peke på en eksakt årsak til utviklingen, men at de har en teori. 
FORTSATT HØY TEGNING I AKSJEFOND: Administrerende direktør i verdipapirfondenes forening (VFF), Bernt S. Zakariassen.
FORTSATT HØY TEGNING I AKSJEFOND: Administrerende direktør i verdipapirfondenes forening (VFF), Bernt S. Zakariassen.

Samlet nettotegning i aksjefond i mai var 8,1 mrd. kroner. Av dette utgjorde personkundenes nettotegning 6,1 milliarder kroner. Det viser nye tall fra Verdipapirfondenes forening. 4 milliarder av skyldes en definisjonsmessig omlegging av statistikken, opplyses det i statistikken. 

Foregående måned var personkundenes nettotegning, til sammenligning, på 2,7 milliarder. 

Bernt S. Zakariassen i VFF opplyser at de nærmest ikke har sett lignende tall siden høsten i fjor. Sammenlignet med mai 2023 er også tallene utenom det vanlige. Da var mai-måned preget av små bevegelser. Like fullt, var mai i fjor relativt likt som andre måneder frem til det tidspunktet.

– Mai bekrefter at vi nå er inne i en trend der mange har skjønt at man bør spare langsiktig i aksjefond, sier Zakariassen.

Forvaltningskapitalen til personkundene er nå på 535 milliarder kroner, en økning på 100 milliarder, eller 23 prosent, hittil i år.

I tillegg ble det i april nettotegnet pensjonsmidler med fondsvalg for 0,3 milliarder i april. Denne kategorien omfatter blant annet innskuddspensjon og individuell pensjonssparing (IPS).

Hittil i år har det blitt nettotegnet verdipapirfond for om lag 50 milliarder kroner. Forvaltningskapitalen er nå på totalt 2 179 milliarder kroner, en økning på 207 milliarder, eller 10,5 prosent, siden årsskiftet.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også