Finanstilsynet starter undersøkelser knyttet til låneskandalen

Blant annet skal aktuelle banker undersøkes, opplyser Finanstilsynet.
SETTER I GANG UNDERSØKELSER: Direktør i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SETTER I GANG UNDERSØKELSER: Direktør i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Skandalen om advokaten i Bull Årstad, som i årevis har tilbudt velstående i Stavanger-området å låne ut penger til en svært høy rente, har blitt omtalt i flere medier den siste tiden.

Den nå avdøde advokaten hadde ingen reelle låntagere i andre enden av disse avtalene. Over 600 millioner kroner er borte i det som betegnes som en ponzi-svindel.

Flere har stilt spørsmål ved hvordan svindelen kunne pågå så lenge uten at banker, revisorer eller tilsynsorganer har reagert.

Nå har Finanstilsynet startet tilsynsmessig oppfølging av enkelte foretak involvert i saken, ifølge en pressemelding fredag. Det inkluderer «aktuelle banker».

«Finanstilsynet vil foreta nærmere undersøkelser for å avdekke om det har skjedd brudd på regelverk innen våre tilsynsområder, og har bedt om redegjørelser fra aktuelle banker og advokatselskapets revisor og regnskapsfører. Det kan også bli aktuelt å be om redegjørelser fra andre foretak», skriver tilsynet.

Undersøker revisor

Finantilsynet er også i dialog med andre myndigheter om saken.

«Det er et krav om å være registrert hos Finanstilsynet for å drive låneformidlingsvirksomhet til næringsdrivende. Den aktuelle advokaten har ikke vært registrert, og Finanstilsynet har heller ikke vært kjent med advokatens virksomhet», står det videre.

Torsdag skrev AdvokatWatch at Finanstilsynet skal undersøke revisoren RSM Norges arbeid for Bull Årstad.

600 millioner borte

Advokaten ble politianmeldt av blant annet hans tidligere arbeidsgiver Bull Årstad. Familien har vært åpne om at han tok sitt eget liv i starten av juni, ifølge blant annet Stavanger Aftenblad.

De fiktive lånene ble sikret med garantier fra Bull Årstad, men garantiene er ifølge advokatfirmaet falske.

Bostyrer har nå tatt kontroll over flere av eiendommene til advokaten, men det er tydelig at dødsboet er insolvent, altså at verdiene er mindre enn kravene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også