NBX skal lage digitale eierbevis for rubiner

Norwegian Block Exchange har inngått en avtale med The Mint om å utstede digitale sertifikater for omsettelige edelsteiner. 
Greenland Ruby utvinner ifølge egne nettsider bærekraftige rubiner. | Foto: Greenland Ruby
Greenland Ruby utvinner ifølge egne nettsider bærekraftige rubiner. | Foto: Greenland Ruby

Norwegian Block Exchange (NBX) har inngått en avtale med The Mint om å «tokenisere» rubiner, ifølge en børsmelding. Det vil si at NBX lager et unikt digitalt sertifikat for hver rubin basert på en blokkjede. Sertifikatet beviser eierskap og karakteristika for edelsteinen og vil følge steinen dersom den omsettes. 

The Mint er et selskap som kjøper opp edelsteiner og har kjøpt et stort antall rubiner fra Greenland Ruby. De har også inngått en avtale om årlige kjøp fremover.

«Ved tokenisiere disse rubinene til NFTer (Non-fungible tokens) demokratiseres et marked som tidligere kun var tilgjengelig for profesjonelle handelsmenn. Hver NFT representerer eierskapet i en eller flere unike rubiner. Rubinene vil være trygt lagret i hvelv hos en tredjepart, og eieren av NFTen kan til enhver tid hente ut edelstenen(e)», skriver NBX i børsmeldingen.

Dersom en stein fjernes fra hvelvet vil dette registreres i det digitale sertifikatet og steinen kan ikke lenger omsettes på samme markedsplass. Sertifikatet vil fremdeles inneholde karakteristikk om steinen. 

Ved å bruke blokkjedeteknologi til å utstede sertifikatene vil det bli tilnærmet umulig å tukle med sertifikatene, for eksempel forsøk på å endre verdien på en stein. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også