Nordea tiltalt for hvitvasking av nær 50 milliarder

Saken kalles det mest omfattende bruddet på hvitvaskingsloven i banksektoren i Danmark.
TILTALT: Åtte år etter at det danske finanstilsynet anmeldte Nordea for brudd på hvitvaskingsloven, har politiet tatt ut tiltale. | Foto: Tariq Mikkel Khan
TILTALT: Åtte år etter at det danske finanstilsynet anmeldte Nordea for brudd på hvitvaskingsloven, har politiet tatt ut tiltale. | Foto: Tariq Mikkel Khan

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), tilsvarende Økokrim i Norge, har reist tiltale mot Nordea i Danmark for en rekke omfattende brudd på hvitvaskingsloven.

Ifølge NSK skjedde bruddene i perioden fra 2012 til 2015, da Nordea ikke skal ha undersøkt sine russiske kunders transaksjoner tilstrekkelig. Samtidig har banken oversett advarsler om transaksjoner til vekslingskontorer i København.

– Til­talen i saken er det mest omfattende bruddet på hvitvaskingsloven vi har sett i banksektoren i Danmark. Nordea har etter vår vurdering i flere tilfeller unnlatt å oppfylle sine forpliktelser. Dermed har 26 milliarder danske kroner strømmet gjennom banken, til tross for mistanke om at pengene kunne være knyttet til hvitvasking, sier advokatsjef Nathalie Ghiorzi Elias i NSK.

26 milliarder danske kroner tilsvarer 39,8 milliarder norske kroner.

Åtte år siden første anmeldelse

Saken begynte i 2016, da det danske finanstilsynet politianmeldte Nordea for omfattende brudd på hvitvaskingsloven. Opprinnelig skulle saken føres i retten i 2019, men rett før det mottok tilsynet nye opplysninger om manglende kontroll med russiske kunder i Nordeas Vesterport-avdeling. 

Dette førte til en ny omfattende etterforskning, som til tross for en omfattende svar fra Nordea, nå har ført til tiltale.

Nordea: – Vi er skuffet

Nordea ønsker ikke å stille opp til intervju i saken. I en pressemelding erklærer banken seg uenig i NSKs vurdering av saken, som banken mener blir vurdert på grunnlag av lovgivning som ifølge banken ikke var tilstede den gang.

– Vi er skuffet over at saken skal for retten. Nordea har flere ganger tidligere erkjent at det den gang var mangler i våre systemer og prosesser for å bekjempe økonomisk kriminalitet; det beklager vi, og vi har flere ganger sagt at vi forventet å motta en bot. Men vi er ikke enige i NSKs vurdering av saken, sier Anders Holkmann Olsen, sjefjurist i Nordea Danmark, og fortsetter:

– Kjernen er at dette er en gammel sak som i visse tilfeller går mer enn ti år tilbake, og som nå blant annet vurderes på grunnlag av senere lovgivning. Som nevnt tidligere har vi forventet å motta en bot, men etter vår vurdering bør saken avgjøres på grunnlag av rettstilstanden på det relevante tidspunktet – en holdning som vi støttes i av tre ledende advokatkontorers separate juridiske vurderinger.

NSK har ikke funnet grunnlag for å reise tiltale mot enkeltpersoner i saken. Den skal behandles i Københavns Byret på et ennå ikke fastsatt tidspunkt.

Artikkelen ble først publisert hos vårt danske søstermedie FinansWatch, og er oversatt av Lena Jarstad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også