Folkefinansieringsaktører opplever økt mislighold

Misligholdene i Fundingpartner økte fra 1 million i 2022 til 39 millioner i 2023.
POPULÆR: Daglig leder i Fundingpartner, Geir Atle Bore, sier de siden oppstart har levert en avkastning på 9,3 prosent til investorene. | Foto: Pressefoto
POPULÆR: Daglig leder i Fundingpartner, Geir Atle Bore, sier de siden oppstart har levert en avkastning på 9,3 prosent til investorene. | Foto: Pressefoto

Folkefinansiering ble hot i Norge under pandemien, og fortsatt er interessen høy blant nordmenn. Flere aktører låner ut penger til selskaper som kanskje ikke ellers ville fått lån i banken, og investorene får til gjengjeld en rente mellom 11 og 17 prosent.

Nå opplever imidlertid flere aktører at andelen misligholdte lån øker, skriver Dagens Næringsliv.

Fundigpartner, som er den største aktøren innen folkefinansierte lån i Norge, opplevde en økning i misligholdet fra 1 million kroner i 2022 til 39 millioner kroner i 2023. Misligholdsraten endte likevel bare på 4 prosent, noe som kan forklares med at utlånsveksten steg over 30 prosent til 955 millioner kroner i samme periode.

Refinansierte lån drar også ned misligholdsraten, siden de er med på å øke utlånene. Ifølge daglig leder Geir Atle Bore er rundt 20 prosent av lånene deres refinansierte lån.

– Hvis den andelen hadde blitt for høy, hadde jeg blitt bekymret, sier han til avisen.

For Oblinor ligger andelen refinansierte lån på 55 prosent, opp fra 40 prosent i fjor. Hos Perx Folkefinans er andelen på 25 prosent, en liten nedgang fra i fjor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også