Dansk politi regner med å sette punktum for Nordeas hvitvaskingssak i år

Åtte år etter at det danske finanstilsynet anmeldte Nordea for brudd på hvitvaskingsloven, går politiets etterforskning mot slutten. 
Foto: Tom Little
Foto: Tom Little

Dansk politi forventer at Nordeas hvitvaskingssak vil bli avsluttet i løpet av året. 

Det fremgår av et svar fra Danmarks justisminister Peter Hummelgaard til Folketingets Næringslivsutvalg. 

«På det nåværende tidspunkt forventer NSK (National enhed for Særlig Kriminalitet, red. anm.) å kunne sluttføre etterforskningen og den påtalemessige vurderingen av bevisene i løpet av 2024», skriver det danske Rigspolitiet i en uttalelse.

Finanstilsynet anmeldte Nordea for omfattende brudd på den danske hvitvaskingsloven i juni 2016. Som en del av etterforskningen gjennomførte statsadvokaten en ransaking i Nordea, der banken også ble siktet for brudd på hvitvaskingsloven. 

Både da Finanstilsynet anmeldte saken og under ransakingen ble det gjort betydelige beslag, og en rekke personer ble avhørt. I 2019 ga Finanstilsynet statsadvokaten nye opplysninger om mulige alvorlige brudd på hvitvaskingsloven i banken. Statsadvokaten iverksatte derfor ytterligere omfattende undersøkelser - og gjennomførte en ny ransaking i juni samme år. Da ble saken utvidet med nye siktelser mot Nordea. 

«Dette er en sak som omfatter et svært stort materiale og inneholder komplekse juridiske vurderinger», skriver Rigspolitiet.

I januar i år kunne avisen Berlingske, etter å ha fått tilgang til konfidensielt materiale fra det danske Finanstilsynet, fortelle at Nordea i årevis hadde ignorert varsler om hvitvasking.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert hos vår danske søsteravis.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også