Økokrim advarer mot svindel ved hjelp av deepfake-teknologi

– Vi ser at svindlere bruker kunstig intelligens i kombinasjon med sosial manipulasjon, sier Lone Charlotte Pettersen i Økokrim.
ADVARER: Økokrim advarer i sin siste trusselvurdering mot at kriminelle tar i bruk kunstig intelligens i svindelangrepene sine. | Foto: Tore Meek / NTB
ADVARER: Økokrim advarer i sin siste trusselvurdering mot at kriminelle tar i bruk kunstig intelligens i svindelangrepene sine. | Foto: Tore Meek / NTB

Deepfake-teknologi, som gjør at svindlere kan manipulere bilder, video og stemme, ble nylig brukt for å svindle en finansmann i Hong Kong for 271 millioner norske kroner fra firmaets bankkonto. Svindelangrepet skjedde da han satt i et videomøte med noen som han trodd var hans egne kollegaer. Både stemmene og personene i videomøtet var forfalsket. 

Troverdig

Møtet virket svært troverdig og svindlerne klarte dermed å rundlure finansmannen. Uvitende om at dette var en scam, overførte finansmannen flere hundre millioner til svindlerne.

– Vi ser at svindlere bruker kunstig intelligens i kombinasjon med sosial manipulasjon. Formålet er ofte å få offeret til å gi fra seg sensitiv informasjon, kortinformasjon eller å få offeret til å overføre penger til svindleren selv. Deepfake-teknologien skaper sårbarheter når verktøyet kommer i hendene til kriminelle, sier avdelingsdirektør for avdeling for forebygging og etterretning i Økokrim, Lone Charlotte Pettersen, i en pressemelding. 

Norge like utsatt

Økokrim registrerer av svindelangrepene blir mer og mer målrettede og sofistikerte, og advarer i sin siste trusselvurdering mot at kriminelle tar i bruk kunstig intelligens i svindelangrepene sine. 

– Kriminelle har begynt å ta i bruk deepfake-teknologi, som gjør angrepene svært troverdige. Det er forventet at kriminelle vil benytte teknologien i flere bedrageriformer fremover. Økokrim ber virksomheter og folk om å være obs på svindelmetoden. Det er ingen grunn til å tro at vi er mindre utsatt for slike bedragerier her enn i Hong Kong, sier Pettersen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også