DNB-kunder rammet av ny svindelmetode - Økokrim advarer

Økokrim samarbeider tett med banken i etterforskning. 
ADVARER: Økokrim har avdekket en ny svindelmetode i Norge. | Foto: Tore Meek / NTB
ADVARER: Økokrim har avdekket en ny svindelmetode i Norge. | Foto: Tore Meek / NTB

I september overtok Økokrim en sak fra PST, hvor en person nå er siktet og varetektsfengslet for forsøk på flere grove bedragerier ved hjelp av en såkalt IMSI-catcher. Etterforskningen er i en tidlig fase, men Økokrim har avdekket at bedrageriene pågår fortsatt, opplyser Økokrim i en pressemelding. 

Siktede i saken skal angivelig ha sendt ut en SMS som tilsynelatende kommer fra DHL, DNB eller Bank Norwegian, med en lenke til en falsk nettside som ber deg om å oppgi kontoinformasjon. Siktede skal har kjørt rundt med en IMSI-catcher i bilen sin, og SMSen skal ha blitt sendt ut til telefoner som har oppholdt seg i nærheten av sporingsutstyret. 

– Dette er avansert og organisert økonomisk kriminalitet som rammer tusenvis av personer. 

– Det er første gang vi har en straffesak ved hjelp av denne metoden i Norge. Vi skal bruke denne saken til å bli enda bedre på å bekjempe digitale bedrageri, og til å finne ut om denne typen modus er mulig å forebygge, sier Økokrim-sjef, Pål Lønseth. 

Ifølge Økokrim har DNB mange kunder som er rammet, og Økokrim samarbeider nå med DNBs Financial Cyber Crime Center i etterforskningen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også