DNB opplever kraftig økning i bedragerisaker

DNB så en bedrageri-økning på hele 45 prosent i løpet av 2023.
SER ØKNING BEDRAGERISAKER: Leder av bedrageribekjempelse i DNB, Sebastian C. Takle, ser en kraftig økning i antall bedragerisaker | Foto: DNB / PR
SER ØKNING BEDRAGERISAKER: Leder av bedrageribekjempelse i DNB, Sebastian C. Takle, ser en kraftig økning i antall bedragerisaker | Foto: DNB / PR

Antall bedragerier fortsatte å øke gjennom hele 2023 og forbindelsene til alvorlig organisert kriminalitet ble tydeligere. Året endte med en økning på 45 prosent i angrepssum, noe som resulterte i at det ble utført bedrageriforsøk for 1 811 millioner kroner, opplyser DNB. Banken hevder deres bedrageriforebyggende tiltak klarte å forhindre 85 prosent av bedrageriene. 

– Vi så dessverre en betydelig økning i bedrageriforsøk også i fjor, og forventer at trenden kommer til å fortsette. Selv om DNB klarer å stoppe det meste, så lykkes de kriminelle altfor ofte. Bedrageri har blitt et alvorlig samfunnsproblem som ikke ser ut til å la seg stoppe, sier leder av bedragerbekjempelse i DNB, Sebastian C. Takle.

Banken skriver at 1,8 milliarder er et svimlende høyt tall som få klarer å relatere seg til, men at det bak hver krone er et menneske som blir lurt eller forsøkt lurt fra seg penger, og i mange tilfeller kan det oppleves som personlige tragedier.

– Vi må ikke glemme at det er ligger alvorlige menneskelige og økonomisk skjebner bak hvert bedrageri. Det kan være et alvorlig tillitsbrudd å oppleve å bli oppringt av noen som utgir seg for å være noen man stoler på. Ofrene blir lurt til å tro at de er i kontakt med politiet, banken eller personer man har en relasjon eller tillitt til. Bare fortvilelsen over at noen har klart å lure seg til tilgang til ditt kort eller nettbank for å stjele penger kan oppleves dramatisk. For ikke å snakke om alle de som skal gjøre gode investeringer, og har kontakt med troverdige rådgivere, før de opplever at pengene de overfører blir borte, sier Takle. 


De største endringene DNB har observert innen digitale bedragerier det siste året er: 

· Safe account fraud, som er en ny type svindel i Norge, rettet mot eldre og sårbare hvor de kriminelle manipulerer offer til å overføre penger til en «trygg» konto. 

· En kraftig økning i investeringsbedrageri, spesielt innen kryptovaluta. Også her brukes manipulasjon. 

· Profesjonelle kriminelle organisasjoner blir mer synlige innen ulike typer bedragerier. 


– Knytningen mellom bedragerier og organiserte kriminelle nettverk har blitt tydeligere. I løpet av høsten 2023 har DNB fulgt et svensk gjengmiljø som er aktive i Norge og begår bedragerier mot våre kunder. Det meste av bedragerivirksomheten stammer fra utlandet og fra organisert kriminalitet som opererer svært profesjonelt, sier Takle.

Bedrageriene fordelte seg med ca. 64 prosent på kort og 36 prosent i digitale kanaler. I 2023 håndterte banken 9.723 tilfeller av bedrageri i digitale kanaler for 5.010 kunder, noe som er på nivå med 2022. Imidlertid økte verdien av forsøk på bedragerier fra 500 millioner kroner til 618 millioner kroner, en økning på 24 prosent sammenlignet med 2022. Bankens deteksjonssystemer klarte å forhindre 70 prosent av disse bedrageriforsøkene, noe som utgjorde 435 millioner kroner. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også