DNB skal bli grønn – men oljeselskap får fortsatt låne penger

Likevel øker presset om å endre seg fra eierne på statseide DNB.
Finansdirektør Ida Lerner i DNB. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch
Finansdirektør Ida Lerner i DNB. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch

Bankens svenske finansdirektør Ida Lerner mener imidlertid ikke at norsk olje har utspilt sin rolle - verken i DNB eller i verdensøkonomien, skriver Dagens Industri.

Med 34 prosent av aksjene er den norske staten den største aksjonæren i DNB. Og et av de klimarelaterte kravene politikerne har stilt til banken, er at den skal vedta nye utslippsmål i tråd med Parisavtalen og offentliggjøre en såkalt omstillingsplan for hvordan målene skal nås. 

Banken er imidlertid tydelig på at den ikke har til hensikt å slutte å finansiere utvinning av fossilt brensel. I stedet ønsker DNB å finne en middelvei som ”balanserer behovet for utslippsreduksjoner med energisikkerhet og rimelige energipriser”.

– I utlånsporteføljen vår utgjør olje, gass og offshore 1,4 prosent av den totale eksponeringen, og den er redusert med mer enn 50 prosent de siste ti årene. Vi jobber sammen med kundene våre eller med utvelgelse av kunder. På samme måte jobber vi med å redusere fotavtrykket til porteføljen vår innen shipping, som tradisjonelt har vært en veldig brun bransje, men som har kommet langt, sier finansdirektør Ida Lerner i DNB til Dagens Industri.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også