SMN-svindelen: – Jeg mener det er en svikt fra banken at dette kunne skje

– Hans manipulasjon av systemene lykkes med å forsinke våre ansatte i å forstå at det her dreide seg om et underslag. 
Foto: Wiig og Co / PR
Foto: Wiig og Co / PR

Under andre dag av rettsaken mot mannen som er tiltalt for å ha svindlet Sparebank 1 SMN for nærmere 75 millioner kroner, vitnet bankens egen finansdirektør Trond Søraas. 

Søraas vektla at den tiltalte mannens evne til å manipulere systemet, var utslagsgivende for at svindelen skulle få pågå så lenge som den gjorde. Det var også bankens satsing mot å bekjempe cyberkriminalitet som gjorde det spesielt vanskelig. 

– Hans manipulasjon av systemene lykkes med å forsinke våre ansatte i å forstå at det her dreide seg om et underslag, sa finansdirektør ifølge DN.

– Vi har en risikotoleranse og de siste årene har cyberkriminalitet stått høyere oppe på agendaen enn egenhandel, sa Søraas, før han fortalte at deres kontrollfunksjon på et tidlig tidspunkt avslørte den tiltaltes handlinger.

Søraas forklarte samtidig at det tok fire uker fra svindelen startet, til han selv ble underrettet om saken. Dette forklarte han igjen med at mannen hadde så bra kjennskap til systemet at det lot seg gjøre uten å bli oppdaget. 

Mannens forsvarer Christian Wiig har fra rettsakens første dag vært kritisk til hvordan bankens egne systemer ikke klarte å fange opp ugjerningen, og mener den kunne vært stoppet på et tidligere tidspunkt, skriver NRK

– Jeg mener det er en svikt fra banken at dette kunne skje, sa Wiig. 

Det kom også frem under dagens rettsak at beløpet fra svindelen er nedjustert til 65,3 millioner kroner. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også