Boliglånsundersøkelsen: Nedgang i gjeldsgrad for låntakere med nye boliglån

Årets undersøkelse viser også at en lavere andel av utlånsvolumet innvilges låntakere med høy gjeldsgrad. 
NEDGANG: – En mindre andel av nye boliglån innvilges i årets undersøkelse til låntakere med høy samlet gjeld i forhold til inntekt, sier konstituert direktør for digitalisering og analyse Knut Haugan i Finanstilsynet.
NEDGANG: – En mindre andel av nye boliglån innvilges i årets undersøkelse til låntakere med høy samlet gjeld i forhold til inntekt, sier konstituert direktør for digitalisering og analyse Knut Haugan i Finanstilsynet.

Etter flere år med økning i samlet gjeldsgrad for låntakere som tar opp nye boliglån, viser årets undersøkelse en klar nedgang. Samlet gjeldsgrad er 326 prosent viser årets boliglånsundersøkelse fra Finanstilsynet, ned fra 347 prosent samme tid i fjor. 

– En mindre andel av nye boliglån innvilges i årets undersøkelse til låntakere med høy samlet gjeld i forhold til inntekt. Samtidig har rentenivået økt kraftig de siste par årene, og lånekostnadene for nye boliglån har økt vesentlig i prosent av brutto inntekt. Mange låntakere er sårbare for gjeldsproblemer ved bortfall av inntekt eller økte utgifter, sier konstituert direktør for digitalisering og analyse Knut Haugan i Finanstilsynet, i en pressemelding. 

Gir færre lån

Innføringen av kravet til maksimal gjeldsgrad i 2017 medførte et betydelig fall i andelen nye boliglån gitt til låntakere med samlet gjeld over 5 ganger inntekt. I årets undersøkelse går andelen ned til 2 prosent, etter å ha ligget mellom 4 og 6 prosent fra 2017 til 2022. Sammenliknet med før kravet ble innført, er det fremdeles en tydelig forskyvning av lånevolumet opp mot grensen for maksimal gjeldsgrad. 

«I årets undersøkelse har imidlertid lånevolumet forskjøvet seg noe tilbake mot lavere gjeldsgrader sammenliknet med de seneste årene,» står det i meldingen. 

I årets undersøkelse er gjennomsnittlig belåningsgrad 64 prosent for nye nedbetalingslån, omtrent på nivå med i fjor. For nye rammekreditter faller belåningsgraden svakt, til 45 prosent. Videre innvilges 2 prosent av lånene, for både nye nedbetalingslån og nye rammekreditter, til låntakere med negativ likviditet etter rentestresstesten, om lag på nivå med året før. 

«En høyere andel innvilges imidlertid til låntakere med lavt likviditetsoverskudd etter rentestresset,» skriver Finanstilsynet. 

Økte lånekostnader

I årets undersøkelse er gjennomsnittlig gjeldsgrad blant førstegangskjøpere 368 prosent, klart lavere enn i 2022. Andelen av nye lån til førstegangskjøpere som innvilges til låntakere med gjeldsgrad over 5 går også ned, til 5 prosent. Av nye nedbetalingslån innvilges 10 prosent til førstegangskjøpere i årets undersøkelse, opp fra 8 prosent i fjor.

«Økte utlånsrenter har medført en betydelig økning i lånekostnadene. De siste to årene har rentekostnader i prosent av brutto årsinntekt økt klart for låntakere som tar opp nye boliglån. Avdragsbetalingen har samtidig sunket noe. Av nye nedbetalingslån innvilges 6 prosent av lånebeløpet med avdragsfrihet, omtrent på nivå med 2022.»

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også