Billån: Kraftig økning i avslag

Stadig flere kunder feiler i den pålagte stresstesten ved inngåelse av pantegjeld.
Kommersiell direktør Trond Brakken i Santander. | Foto: Santander
Kommersiell direktør Trond Brakken i Santander. | Foto: Santander

Den nye finansavtaleloven som trådte i kraft 1. juli i år pålegger lånetilbydere å stressteste kundenes økonomi, også for billån. Inkludert i stresstesten for denne typen pantelån ligger det at kundens betjeningsevne skal tåle en renteøkning på 3,0 prosentpoeng over rentenivået på søknadstidspunktet. 

Dette fører til at bilfinansieringsselskapene nå avslår flere lån enn før. 

– Vi opplever en markant økning i andelen avslag, sier kommersiell direktør Trond Brakken i Santander til Bilbransje24.

Han sier det totalt sett er snakk om en dobling i antallet avslag fra tidligere, men at avslagene ikke øker likt i alle kundesegmenter. Ifølge Santander gis det nå avslag til kunder som ligger under fem ganger gjeldsgrad, men som ikke består likviditetskravet i stresstesten. De har rett og slett ikke nok disponibel inntekt. 

Samme tendens vises hos Nordea.

– I de sterkeste kunde-segmentene har vi marginal endring i avslag, mens i de svakeste kan det nok dreie seg om en økning på opp mot 50 prosent, sier leder for bilfinansiering, Trond Nyhus, i Nordea til Bilbransje24.

Han sier Nordea generelt er litt restriktive på billån sammenlignet med andre i bransjen, men at de ikke selv har strammet inn kredittpraksisen på området den siste tiden. 

– Men det er ingen tvil om at kraftig økning i levekostnadene gjør at det blir mindre igjen av den disponible inntekten, sier Nyhus.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også