Santander: Nær halvparten bekymret for egen økonomi

I en undersøkelse gjort av Norstat for Santander Bank i september sier hele 46 prosent at de i noen grad til stor grad er stresset over egen økonomi. – Naturlig, sier banken. 
To av ti nordmenn oppgir i en undersøkelse at de har nådd sin økonomiske smertegrense. En av fire oppgir at de nærmer seg smertegrensen. | Foto: EDGARD GARRIDO/REUTERS / X01998
To av ti nordmenn oppgir i en undersøkelse at de har nådd sin økonomiske smertegrense. En av fire oppgir at de nærmer seg smertegrensen. | Foto: EDGARD GARRIDO/REUTERS / X01998

Undersøkelsen viser tydelig at nordmenns økonomi og forbruk har endret seg. Flere er opptatt av å ha god oversikt over egen økonomi. 

De under 40 år oppgir i større grad å være stresset over økonomien enn de over 40 år. I Oslo er en av fire i ganske stor grad eller stor grad stresset over egen økonomi. Dette er høyere enn landsgjennomsnittet. 

I undersøkelsen svarer to av ti nordmenn at de har nådd sin økonomiske smertegrense. I tillegg svarer nesten en av fire at de nærmer seg smertegrensen. 

Nordisk kommunikasjonsdirektør i Santander, Eskil Pedersen, mener det er naturlig at mange nå bekymrer seg over egen økonomi. 

– Det er ingen tvil om at mange har strammere økonomi enn før og det er naturlig at det bekymrer flere. Likevel virker det som om mange er flinke til å tilpasse sitt forbruk og gjøre fornuftige valg. Antallet som ber om avdragsfrihet, er stabilt blant våre kunder og under nivået vi opplevde under pandemien. Samtidig har våre kunders innskudd økt med 16 prosent i Norden siden nyttår, sier Pedersen, i en pressemelding. 

Pedersen legger til at flertallet opplyser om at de har kontroll over egen økonomi. 

Mange kutter i forbruket

Videre viser undersøkelsen at syv av ti har kuttet i forbruket. Av disse svarer tre av ti at de kjøper mindre mat enn før. 13 prosent svarer at de har kuttet i tannlegebesøk. Samtidig sier kun seks prosent at de har økt bruken av kredittkort.

– Å øke bruken av kredittkort når lønna ikke strekker til er ingen god eller varig løsning. Det er uansett viktig å ikke bruke mer enn det man evner å betale tilbake. I tillegg er det viktig å lage et godt budsjett og gå kritisk gjennom unødvendige utgifter, sier Pedersen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også