Professor tror på økt rentekonkurranse - sparebankene vil lede frem

Ettersom rentene stadig øker vil ikke de store bankene holde igjen, slik flere sparebanker velger å gjøre, tror økonomiprofessor. 
Professor Roy Mersland ved UiA. | Foto: UiA
Professor Roy Mersland ved UiA. | Foto: UiA

Hevingen av styringsrenten til 4,25 prosent nå i september har som vanlig ført til at en rekke banker har varslet kundene som renteendringer, som normalt. 

FinansWatch’ egen oversikt viser at de fleste setter opp renten inntil 0,25 prosentpoeng på utlån og innskudd. Blant de store bankene har alle satt opp utlånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng. Blant sparebankene er variasjonene noe mindre. 

– Småbankene kan velge å sponse kundene, men det kan ikke bankene som er avhengige av investorer, sier økonomiprofessor Roy Mersland ved UiA til Fædrelandsvennen.

Mersland sier de store bankene vil se børsverdien sin synke om de signaliserer lavere lønnsomhet gjennom å holde renten lav, og at det vil resultere i misnøye blant aksjonærene.

– Småbankene står friere når de ikke har investorer som følger med, og det er også forventet at de skal bidra med allmennyttige gaver i samfunnet, påpeker Mersland.

Samtidig tror han enkelte sparebankers valg om å ikke sette opp renten nå, eller å sette den opp mindre enn 0,25 prosentpoeng, handler mer om markedsføring enn kundenes økonomi. 

Finansprofessor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole er enig, og sier konkurransen mellom de største bankene ikke krever at de holder rentene i ro. 

– Hittil har det ikke vært så stor konkurranse om kundene mellom storbankene, sier hun.

– Ulempen i det norske markedet er at konkurransen er så som så på grunn av DNBs dominans. Det DNB gjør, gjør også de andre storbankene. De vil først hive seg på dersom også DNB velger å ikke heve renta, hevder Mersland.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev