Aprila Bank: Småbedriftene er i resesjon

Nisjebanken for små og mellomstore bedrifter sier tall fra deres kunder viser et tydelig skille mellom småbedrifter og andre. 
Produkt- og teknologidirektør Israr Khan og dataanalytiker Truc Nguyen i Aprila Bank. | Foto: Aprila
Produkt- og teknologidirektør Israr Khan og dataanalytiker Truc Nguyen i Aprila Bank. | Foto: Aprila

Ifølge Aprila Bank sitt bedriftsbarometer er det et tydelig skille mellom hvordan det går for de minste bedriftene og de mellom store og større bedriftene. 

Virksomheten med inntil 5 ansatte har hatt et inntektsfall på 4,5 prosent samlet sett fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år. Bedrifter med 6 ansatte eller fler har økt inntektene sine med 6,9 prosent i samme periode.

Totalt var inntektsveksten til Aprilas kunder 3,0 prosent i perioden. 

– Dette viser at småbedriftene er i resesjon, sier produkt- og tenkologidirektør Israr Khan i Aprila til Finansavisen.

I tillegg til inntekstfall har inflasjonen spist opp det meste av inntektsveksten for de minste bedriftene. De minste virksomhetene har også minket sysselsettingen med 4 prosent, mens de større har økt sysselsettingen tilsvarende. 

Utsikten til økte kostnader og renter fremover hjelper ikke situasjonen for småbedriftene. 

– At inntektene svekkes. Det er ikke nok å ha kontroll på kostnadsveksten, når inntektene krymper. Derfor må bedriftene trolig kutte ordentlig, og det vil igjen gi ringvirkninger til resten av økonomien når de holder igjen på investeringer eller bemanning, sier Khan.

Barometeret viser at det stadig er god lønnsomhet blant kundene. De har god kontroll på kostnadene og har tatt høyde for inntektsfallet gjennom lavere sysselsetting. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også