Sifo: En av fem husholdninger er «ille ute»

I en fersk undersøkelse fra Sifo kommer der frem at et betydelig antall husholdninger er betydelig preget av inflasjon og rentehevinger. 
Foto: Fair Collection
Foto: Fair Collection

Forbruksforskningsinstituttet Sifo har lagt frem rapporten «Dyrtid 4» hvor de har sett på hvordan husholdningene rammes av dyrtiden som er kommet som et resultat av inflasjon og renteøkning. 

I rapporten kommer det blant annet frem at en av fem husholdninger (151.000 husstander) oppgir at de økonomiske utfordringene deres hører til i kategorien «ille ute». Halvparten sier de må gjøre innstramminger i forbruket for å kunne betjene lånet sitt.

– Vi ser en markant økning i inkassotallene, som er en god indikator på usikkerhet og økonomiske utfordringer. Nå viser tilbakemeldinger fra husholdningene at situasjonen er svært krevende for mange. Høsten blir beinhard, og vi tror mange nå ser gjennom hvordan de aktivt kan styrke sin privatøkonomi, sier Kenneth Danielsen, kommunikasjonsrådgiver i Fair Collection i en pressemelding.

Over halvparten av husholdningene sier de har måttet stramme inn forbruket for å få endene til å møtes. 14 prosent har gått tom for sparepenger det siste året. 

– Det høye rentenivået er en betydelig byrde for husholdningene. Renteeffekten vil bli enda tydeligere fremover, med boliglånsrenter på rundt 6 prosent. Folk må forberede seg på en lengre periode med høye renteutgifter og sørge for å ha økonomisk handlingsrom for å håndtere disse, sier Danielsen.

20 prosent har brukt sparepenger til å dekke utgifter det siste året og andelen husholdninger som har lånt penger til utgifter er nær tredoblet, fra 8 til 21 prosent. 

– Signalene fra husholdningene er bekymringsverdige. Barnefamiliene gir uttrykk for å stå i en økonomisk krise. Prisveksten er skyhøy, men det er begrenset hvor mye familiene kan kutte i kostnadene. De fleste har allerede gjort inngripende sparetiltak og endret handlevaner til billigere alternativer for å spare penger, sier Danielsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også