Bedragerier: Flere utgir seg for å være ansatt i politiet eller banker

En ny rapport fra Økokrim viser at bedragerier hvor gjerningspersonene gir seg ut for å være politi eller bankansatt økte i 2022. 
Foto: Tore Meek/NTB
Foto: Tore Meek/NTB

Økokrims rapport viser at ofrene i gjennomsnitt blir svindlet for rundt 200 000 kroner, men det er rapportert om enkelttilfeller med svindel av over 1 million kroner.

Ofte er ofrene eldre kvinner, og bedragerne benytter seg av ”spoofing”, som betyr at de selv velger hvilket nummer det skal se ut som de ringer fra. Enkelte av bedrageriofrene har vært redde for å ha kontakt med politiet i etterforskningen av saker, av frykt for å bli bedratt på nytt. 

– Vi er bekymret for at folk kan få lavere tillit til politiet og myndighetene, som følge av slike bedragerier. Vi har et sterkt tillitsbasert samfunn, som er avhengig av at samfunnet har tillit til at myndighet og makt utøves av aktører som man kan stole på, sier Lone C. Pettersen, avdelingsdirektør for etterretning og forebygging i Økokrim, i en pressemelding. 

Hun opplyser videre om at flere av aktørene kan knyttes til annen alvorlig kriminalitet som grov vold, trusler, narkotika og hvitvasking. Og gjerningspersonene bruker et stort antall såkalte pengemuldyr, det vil si personer som overfører penger for andre, hvor overføringen i realiteten går til kriminell virksomhet. 

– Personene som rekrutteres er ofte unge eller sårbare mennesker, som ikke forstår hva de bidrar til eller alvoret i handlingen. Det er også rapportert at pengemuldyr har utført sin rolle under tvang, etter å ha blitt truet av bedragerne, sier Pettersen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også