Oppsving i unge pengemuldyr siden nyttår

Unge mennesker blir stadig oftere brukt som hjelpere til å hvitvaske penger. Svindeljeger tror mange ikke vet hva de er med på. 
Svindeljeger Ingrid Grav i Danske Bank. | Foto: Danske Bank/Julianne Spooren
Svindeljeger Ingrid Grav i Danske Bank. | Foto: Danske Bank/Julianne Spooren

Bruken av unge nordmenn som pengemuldyr øker, ifølge Sparebank 1 SMN. 

– Vi så en oppsving av muldyr-saker rundt årsskiftet. Dette er gjerne saker som har sitt opphav fra svindel. Det som er nytt er at vi anmelder mottakere av pengene, sier fagansvarlig for svindel i Sparebank 1 SMN, Tom Espen Weie til Adresseavisen.

Praksisen går kort forklart ut på at man tilbyr noen å motta en sum penger og sende dem videre, mot å få beholde en del av pengene selv. Weie tror mange unge ikke skjønner at de er med på noe straffbart når de lar seg friste. 

Danske Bank ser den samme trenden. 

– Vi ser at det er mye penger som blir sendt til andre norske konti, og vi tror mye dreier seg om muldyrvirksomhet. Dess flere svindelsaker vi ser, dess flere muldyr. Det er en sterk sammenheng der, sier leder for svindel i Danske Bank, Ingrid Grav til avisen.

– Vi tror enkelte ikke vet at dette er ulovlig og vi tror noen ikke forstår at de blir benyttet som muldyr, forklarer Weie.

Danske Bank regner med flere også skjønner at det er noe som ikke stemmer helt når de blir bedt om å videresende penger eller gavekort for andre, men at de velger å lukke øynene for det fordi de ikke er klare over at det er straffbart for dem selv. 

Sparebank 1 SMN sier det har skjedd en digitalisering i hvitvasking også siden pandemien siden det å flytte penger mellom konti er enklere enn å for eksempel omsette varer. Mange av muldyrene er nå mellom 14 og 24 år. 

– Vi ser en utvikling der bakmenn oftere sitter i Norge. Det er ingen tvil om at det har bygd seg opp et kompetansemiljø på denne typen kriminalitet, som vet hvordan de rekrutterer og utnytter muldyr, slik at ikke deres navn er synlig, sier Kjell Steinar Wibe, politifaglig etterforskningsleder ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også