Danske Bank leverte sitt beste resultat på fem år

Danske Bank-konsernet fikk et rekordhøyt resultat i første kvartal, men er ordknappe om virksomheten i Norge. 
Danske Banks hovedkontor i København. | Foto: Philip Madsen
Danske Banks hovedkontor i København. | Foto: Philip Madsen

Danske Bank-konsernet økte inntektene sine med 3,2 milliarder danske kroner (DKK) i første kvartal 2023 sammenlignet med samme periode i fjor. Det ga totale inntekter på 13,4 milliarder DKK. 

Netto renteinntekter var 8 milliarder DKK, en økning på 5,63 milliarder fra samme periode i fjor.

«Samlede inntekter økte med 32 prosent. Det høye rentenivået og høye handelsinntekter som følge av god kundeaktivitet hos i storkundesegmentet bidro til det sterke resultatet», skriver banken i kvartalsrapporten.

Kostnadene ble redusert i perioden, ned 0,1 milliarder til 6,3 milliarder. 

Nedskrivningene er også redusert sammenlignet med fjoråret. De endte på 147 millioner DKK, mot 234 millioner i fjor. 

Resultat etter skatt endte på 5,2 milliarder DKK mot 2,8 milliarder i fjor. Dette er det høyeste kvartalsoverskuddet banken har levert siden fjerde kvartal 2017. 

Norge

Danske Bank deler ikke egne nøkkeltall for Norge, og det er relativt få konkrete opplysninger å hente ut om hvordan den norske virksomheten går i konsernrapporten. 

I en pressemelding oppgir bankens Norges-sjef Erlend Angelfoss noen kvalitative kommentarer til den norske virksomheten. Blant annet trekkes det frem at det har vært «høy fart og positiv utvikling» i bedriftssegmentet. 

«På personmarkedssiden, der vi har hatt betydelig vekst de siste årene, fortsatte arbeidet med å dreie enda mer av fokuset over på forsterket lønnsomhet og oppfølging av eksisterende kundebase. I storkundesegmentet opplevde vi igjen høy avkastning, samt videre tilbakeføring av tidligere tapsavsetninger», skriver Angelfoss i en pressemelding.

Bankkonsernet oppgir at markedsandel i utlån i Norge ble redusert til 6,1 prosent ved utgangen av februar, fra 6,2 prosent ved utgangen av 2022. Den svake norske kronen bidro også til nedgang i utlånsveksten til konsernet, heter det i rapporten. 

Innskuddene i Norge falt også i kvartalet blant annet etter at Econa gikk ut av Akademikernes avtale med Danske Bank. Econa har 28.000 medlemmer, hvorav rundt 1000 var kunder i Danske Bank etter det FinansWatch erfarer. 

Tidligere denne måneden skrev FinansWatch at Danske Bank legger ned flere kontorer i Norge. Kontorene i Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Levanger ble avviklet som egne enheter. De ansatte i Levanger ble overført til hovedkontoret i Trondheim, åtte mil unna. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også