Professor mener sosiologer bør få en stemme i styringsrenten

BI-professor Peder Inge Furseth stiller spørsmålet om økonomer forstår alle deler av samfunnet godt nok til å kunne sette styringsrenten uten hjelp.
Professor i innovasjon Peder Inge Furseth ved handelshøyskolen BI. | Foto: Torbjørn Brovold
Professor i innovasjon Peder Inge Furseth ved handelshøyskolen BI. | Foto: Torbjørn Brovold

«Økonomene fra Blindern setter renten, og den påvirkeross alle. Men har økonomene relevante nok innsikter om samfunn, vareflyt og geopolitiskeforhold til alene å sette renten?», spør professor i innovasjon på handelshøyskolen BI, Peder Inge Furseth, i et debattinnlegg i Aftenposten

Furseth mener dagens rentebeslutninger mangler sentrale perspektiver og at samfunnsøkonomene velger ut de sentrale spørsmålene de selv kan besvare i sitt virke.

Ifølge professoren har norske og internasjonale handelshøyskoler i flere år ansatt sosiologer, filosofer og andre samfunnsvitere for å få et bredere perspektiv på sin egen innsikt og forskning.

Han mener inflasjonen vi opplever i Norge kommer fra tilbudssiden og er forårsaket av hendelser vi ikke kan påvirke. Forstyrrede forsyningskjeder til norske virksomheter og forbrukere blir ikke endret av den norske styringsrenten. 

«Uansett hvor høyt den (sentralbanken, red. anm.) setter renten, så løser det aldri problemene på tilbudssiden av økonomien. Renteøkningene er feil medisin mot noen av problemene i økonomien», skriver Furseth.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også