Lov om bærekraftig finans vedtatt i statsråd

Loven, som ofte omtales som EU-taksonomien, vil tre i kraft i Norge ved årsskiftet.
Arkivbilde. Finansdepartementet. | Foto: Lise Åserud / NTB
Arkivbilde. Finansdepartementet. | Foto: Lise Åserud / NTB

I dag vedtok kongen i statsråd at Lov om bærekraftig finans skal tre i kraft 1. januar 2023. Det betyr at klassifiseringssystemet for bærekraftig økonomisk aktivitet (EU-taksonomien) og krav til rapportering om bærekraft for virksomheter blir et faktum. 

Det har tidligere knyttet seg noe usikkerhet til når loven skulle tre i kraft. Det var tidligere i år snakk om at innlemmingen i EØS skulle bli klar til i høst, mens det senere ble sagt at man trengte mer tid slik at loven ikke kunne tre i kraft før i 2023. 

For virksomheter med balansedag 31. desember 2022 vil det være frivillig å inkludere bærekraftsrapportering i årsrapporten for 2022. Men Finansdepartementet oppfordrer alle virksomheter som er omfattet av loven å publisere informasjonen frivillig i kommende årsrapport. 

Departementet oppfordrer også til at foretak som er omfattet av artikkel 11 i offentliggjøringsforordningen inkluderer bærekraftsrapportering i kvartalsrapportene sine. Dette er i hovedsak kapitalforvaltere og pensjonsselskaper.

«Finansdepartementet har i dag fastsatt en forskrift som gjennomfører to delegerte kommisjonsforordninger om henholdsvis taksonomikriterier og rapporteringskrav etter taksonomiforordningen artikkel 8. Forskriften trer også i kraft 1. januar 2023», skriver departementet i en pressemelding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også