Ny temaside om taksonomien

Nytt regelverk for bærekraftig finans er ventet å tre i kraft i norsk rett før nyttår. Finansdepartementets nye temaside for taksonomien gir oversikt og veiledning om regelverket.
BÆREKRAFT: Taksonomien for bærekraftig økonomisk aktivitet skal blant annet bidra til å hindre grønnvasking og legge til rette for grønne standarder og merkeordninger. | Foto: Colourbox
BÆREKRAFT: Taksonomien for bærekraftig økonomisk aktivitet skal blant annet bidra til å hindre grønnvasking og legge til rette for grønne standarder og merkeordninger. | Foto: Colourbox

Stortinget vedtok i 2021 en ny lov om bærekraftig finans som gjennomfører taksonomiforordningen og offentliggjøringsforordningen i norsk rett.

Taksonomien for bærekraftig økonomisk aktivitet er et klassifiseringssystem som skal legge til rette for at finansmarkedene kanaliserer kapital til lønnsomme bærekraftige aktiviteter og prosjekter. Systemet skal bidra til å hindre grønnvasking og danne grunnlaget for ulike standarder og merkeordninger for grønne finansielle produkter og instrumenter.

Ofte stilte spørsmål

På temasiden kan man få svar på ofte stilte spørsmål om taksonomien og gjennomføringen av regelverket i norsk rett. Her vil Finansdepartementet også legge ut informasjon om videreutviklingen av regelverket, herunder offentlige høringer i EU.

– Blant annet er en oversikt over henvisninger til ulike EU-regelverk i taksonomiregelverket tilgjengelig på temasiden. Siden inneholder også lenker til veiledning om regelverket gitt av Europakommisjonen og innspill norske myndigheter har gitt i høringer i EU, melder Finansdepartementet regjeringen.no

På sine nettsider redegjør Finanstilsynet for tilsynsmessige forventninger knyttet til etterlevelsen av de nye reglene.

Trer snart i kraft

Den nye loven om bærekraftig finans vil først kunne settes i kraft taksonomi- og offentliggjøringsforordningene er innlemmet og trådt i kraft i EØS-avtalen.

– Finansdepartementet forventer at forordningene vil kunne tre i kraft i EØS-avtalen og at loven vil kunne settes i kraft i løpet av andre halvår 2022.

Grønne taksonomilån har snart premiere – bankene bør delta på generalprøven

Bærekraftsbarometeret: – De som rammes først er dårligst forberedt

Inkludering av atomkraft og naturgass i EU-taksonomien skaper reaksjoner

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også