Britiske økonomer tror det er bra om digitale sentralbankpenger presser private bankers inndkuddsdekning

Det er uenighet mellom Norge og Storbritannia om hva som vil skje når sentralbankene presenterer sine digitale sentralbankpenger.
England og Storbritannia tror ikke det vil være noe problem for bankene i landet når digitale sentralbankpenger blir presentert. | Foto: Thomas Borberg
England og Storbritannia tror ikke det vil være noe problem for bankene i landet når digitale sentralbankpenger blir presentert. | Foto: Thomas Borberg

Nesten samtlige sentralbanker i verden utreder digitale sentralbankpenger (DSP) akkurat nå. Det inkluderer Norges Bank, Riksbanken og Bank of England. Ifølge BIS (Bank for International Settlements, «sentralbankenes bank»), utredes DSP aktivt av 84 prosent av verdens sentralbanker, skriver Finansavisen.

Avisen skriver videre at Norges Bank har i flere år vært oppmerksomme på et problem rundt DSP, nemlig at DSP-suksess vil bety dårligere tilgang på innskudd for de ordinære bankene. En studie fra Norges Bank konkluderte nylig med at DSP vil kunne presse bankene til å heve sine utlånsrenter med 25-50 basispunkter, blant annet fordi deres innskuddsdekning ble svekket.

De britiske økonomene ser derimot litt annerledes på problemet. I en rundspørring utført av Centre for Macroeconomics, publisert på øknomninettstedet Vox, svarer 84 prosent at de mener DSP vil være bra for britisk økonomi, mens resten tror DSP vil hverken gi fordeler eller ulemper.

Halvparten av de spurte tror ikke at DSP vil påvirke bankene i det hele tatt, mens 20 prosent tror bankene vil tjene moderat, og 20 prosent tror at bankene vil tape moderat.

Britene peker også på at det kan være med på å redusere potensielle kriser, og man kan bruke mindre energi på innskuddsgarantier, banktilsyn og andre tiltak for å trygge bankvesenet.

Visesentralbanksjefen: – Digitale sentralbankpenger vil være en konkurrent til dagens kontopenger 

Norges Bank starter testing av digitale sentralbankpenger

Digitale sentralbankpenger kan frata bankene mye av kontrollen de har i dag 

Handelsbanken med i statlig prosjekt for e-krona 

Rekordmange søkere vil studere bitcoin

ESB lanserer digitalt euro-forsøk 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også