FinansWatch

Britiske økonomer tror det er bra om digitale sentralbankpenger presser private bankers inndkuddsdekning

Det er uenighet mellom Norge og Storbritannia om hva som vil skje når sentralbankene presenterer sine digitale sentralbankpenger.

England og Storbritannia tror ikke det vil være noe problem for bankene i landet når digitale sentralbankpenger blir presentert. | Foto: Thomas Borberg

Nesten samtlige sentralbanker i verden utreder digitale sentralbankpenger (DSP) akkurat nå. Det inkluderer Norges Bank, Riksbanken og Bank of England. Ifølge BIS (Bank for International Settlements, «sentralbankenes bank»), utredes DSP aktivt av 84 prosent av verdens sentralbanker, skriver Finansavisen.

Avisen skriver videre at Norges Bank har i flere år vært oppmerksomme på et problem rundt DSP, nemlig at DSP-suksess vil bety dårligere tilgang på innskudd for de ordinære bankene. En studie fra Norges Bank konkluderte nylig med at DSP vil kunne presse bankene til å heve sine utlånsrenter med 25-50 basispunkter, blant annet fordi deres innskuddsdekning ble svekket.

De britiske økonomene ser derimot litt annerledes på problemet. I en rundspørring utført av Centre for Macroeconomics, publisert på øknomninettstedet Vox, svarer 84 prosent at de mener DSP vil være bra for britisk økonomi, mens resten tror DSP vil hverken gi fordeler eller ulemper.

Halvparten av de spurte tror ikke at DSP vil påvirke bankene i det hele tatt, mens 20 prosent tror bankene vil tjene moderat, og 20 prosent tror at bankene vil tape moderat.

Britene peker også på at det kan være med på å redusere potensielle kriser, og man kan bruke mindre energi på innskuddsgarantier, banktilsyn og andre tiltak for å trygge bankvesenet.

Visesentralbanksjefen: – Digitale sentralbankpenger vil være en konkurrent til dagens kontopenger 

Norges Bank starter testing av digitale sentralbankpenger

Digitale sentralbankpenger kan frata bankene mye av kontrollen de har i dag 

Handelsbanken med i statlig prosjekt for e-krona 

Rekordmange søkere vil studere bitcoin

ESB lanserer digitalt euro-forsøk 

Mer fra FinansWatch

Ørskog Sparebank retter fokuset mot Olga-svindel

Banksjef i Ørskog Sparebank kaller det «blodig urettferdig» at bankene skal måtte stå ansvarlig om kundene går imot signert avtale. Nå skal banken gjøre en jobb så Ørskog Sparebank slipper å miste kapital.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch